Operaţiunea „Matra“: Salvini susţine că racheta găsită de Direcţia Antiterorism din Torino îl viza. Ministrul italian acuză un grup neonazist legat de Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rachetă Matra gasită într-un hangar aparţinând unor simpatizanţi ai neonaziştilor Captură YouTube/ France 24
Rachetă Matra gasită într-un hangar aparţinând unor simpatizanţi ai neonaziştilor Captură YouTube/ France 24

Matteo Salvini a anunţat marţi că ancheta care a permis descoperirea unei rachete în mijlocul unui arsenal de război aparţinând unor simpatizanţi ai neonaziştilor avea legătură cu ameninţările cu moartea adresate lui. Ministrul italian de Interne arată cu degetul spre un grup care a luptat alături de trupele guvernamentale ucrainene împotriva separatiştilor proruşi din Donbas, scrie „Le Figaro“, care citează AFP.

„Nu este racheta mea şi sunt bucuros că am ajutat la găsirea ei“, a declarat Matteo Salvini, liderul extremei drepte din Italia, întrebat în legătură cu acest caz în timpul unei deplasări la Genova.

„Aceasta a fost una dintre numeroasele ameninţări cu moartea care mi se întâmplă în fiecare zi şi despre care nu se vorbeşte“, a continuat el.

„Serviciile secrete vorbesc despre un grup ucrainean care voia să atenteze la viaţa mea“, a subliniat apoi ministrul italian, fără să dea detalii.

Ministerul condus de Salvini a transmis indicii către Direcţia Antiterorism din Torino (reşedinţa regiunii Piemont), care anchetează asupra unor simpatizanţi neonazişti ce au luptat alături de trupele ucrainene împotriva separatiştilor din regiunile Doneţk şi Luhansk (est). Supraveghindu-i pe suspecţi, anchetatorii au reperat alţi trei simpatizanţi neonazişti care dădeau de bănuit că vând arme. Cei trei bărbaţi au fost arestaţi luni. Un adevărat arsenal de război, inclusiv o rachetă aer-aer, în perfectă stare de funcţionare, modelul francez Matra Super 530F, a fost găsit în urma unor percheziţii efectuate luni într-un hangar administrat de doi dintre suspecţi şi la domiciliului celui de-al treilea. Însă racheta nu avea încărcătură explozivă şi era „extrem de complicat“ să fie folosită fără avion, potrivit unui un expert. Poliţiştii au mai descoperit arme de asalt de ultimă generaţie, o mitralieră Scorpion, arme de vânătoare şi pistoale, 20 de baionete şi peste 800 de muniţii de toate calibrele. Potrivit unor imagini difuzate de poliţie, în hangar se mai afla o cabină de pilotaj a unui avion de luptă. Totul era „împodobit“ cu materiale de propagandă neonazistă, printre care o placă albastră pe care se putea citi „Piaţa Adolf Hitler“.

Unul dintre bărbaţii arestaţi a trimis prin mesagerie fotografii cu racheta, cerând în schimbul ei 470.000 de euro.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite