Olanda: Partidul Libertăţii al lui Geert Wilders urcă în sondaje

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Geert Wilders Foto: EPA
Geert Wilders Foto: EPA

Partidul Libertăţii (PVV), condus de deputatul de extremă-dreapta Geert Wilders, găsit vinovat vineri de justiţie pentru discriminare, continuă să urce în sondaje, cel mai recent barometru de opinie confirmând că formaţiunea populistului de dreapta se plasează pe primul loc în preferinţele electoratului înaintea alegerilor legislative din martie 2017, relevă AFP.

Concret, dacă scrutinul ar avea loc săptămâna aceasta, PVV ar câştiga 36 dintre cele 150 de locuri din camera legislativă inferioară, cu două mai mult faţă de estimările făcute în urmă cu o săptămână.

Sondajul a fost efectuat de Institutul Maurice de Hond după pronunţarea verdictului prin care Geert Wilders a fost găsit vinovat de un tribunal din Amsterdam de incitare la discriminare împotriva minorităţii marocane într-un discurs electoral rostit în martie 2014.

Popularitatea PVV a crescut constant după începerea procesului împotriva lui Wilders, la 31 octombrie. Până la acea dată, PVV era creditat cu 27 de mandate, un scor identic cu cel al formaţiunii premierului Mark Rutte.

Potrivit sondajului publicat duminică, Partidul popular democrat şi liberal (VVD) al lui Rutte s-ar plasa pe locul al doilea, cu 23 de mandate, faţă de 40 câte deţine în prezent.

Laburiştii din PvdA, parteneri în coaliţia de guvernare, ar obţine zece locuri, ei având în parlamentul actual 35 de locuri.

În prezent, partidul lui Wilders deţine 12 locuri de deputat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite