O mină neamarată, descoperită la intrarea în Bosfor, la Marea Neagră. Traficul maritim, închis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock (arhiva)
Foto Shutterstock (arhiva)

O mină al cărei odgon s-a rupt şi care a fost luată de valuri a fost descoperită la intrarea pe coasta la Marea Neagră a Strâmtorii Bosfor, la Istanbul, scrie sâmbătă presa turcă, relatează AFP.

Potrivit postului turc NTV, un pescar a observat mina, la doi kilometri în largul Rumelifeneri, în nordul Istanbulului, şi a alertat autorităţile turce sâmbătă dmineaţa.

”Unităţi de Operaţiuni Speciale din cadrul marinei turce au fost trimise la faţa locului în urma descoperirii unui obiect care semăna cu o mină”, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter Ministerul turc al Apărării.

”Obiectul a fost plasat într-un loc securizat, iar unităţile şi-au început intervenţia pentru a-l face inofensiv”, adăuga ministerul.

Nave amarate în zonă au fost îndepărtate, iar traficul maritim a fost închis temporar în Strâmtoarea Bosfor, scrie presa turcă.

Potrivit NTV, mina respectivă conţinea 30 de kilograme de explozivi şi ar fi de fabricaţie sovietică.

Autorităţile au avertizat săptămâna aceasta cu privire la riscul prezenţei unor mine în largul coastei Ucrainei, ale căror odgoane s-ar fi desprins din cauza uneifurtuni.

Ele au publicat o alertă în acest sens prin sistemul maritim de alertă NAVTEX.

”Aceste mine pot intra în derivă pe mare şi reprezenta un pericol”, avertiza Marina turcă.

Minele submarine trebuie să fie echipate cu sisteme care le să facă inofensive în cazul în care se desprind din odgoane, potrivit Convenţiei de la Haga din 1907.

Însă mine de fabricaţie veche pot să nu fie dotate cu asemenea sisteme şi să reprezinte un pericol, scrie presa turcă.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite