O forţă de reacţie rapidă a Alianţei Nord-Atlantice va fi operativă de anul viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O forţă de reacţie rapidă a Alianţei Nord-Atlantice va fi operativă începând cu 1 ianuarie 2015, au anunţat, marţi, miniştrii de Externe ai statelor membre NATO, după o reuniune la Bruxelles, potrivit Reuters.

Una dintre hotărârile asupra căreia s-a convenit în unanimitate a fost ca NATO să îşi menţină o prezenţă continuă pe flancul estic al Alianţei, inclusiv în anul următor.

"Până în prezent este cea mai importantă sporire a apărării noastre de la sfârşitul Războiului Rece încoace. Forţa de reacţie rapidă va avea capacitatea şi misiunea de a răspunde oricăror ameninţări, indiferent de unde ar proveni ele", a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

În urmă cu trei luni, liderii statelor din cadrul Alianţei Nord-Atlantice au hotărât să aprobe Planul de Reacţie Rapidă (Readiness Action Plan), prin intermediul căruia se poate majora capacitatea de mobilizare a resurselor armate NATO, în cazul unei agresiuni.

Mai multe ţări aliate NATO, în special cele din estul şi nordul Europei, şi-au exprimat anul acesta îngrijorarea cu privire la acţiunile militare desfăşurate de Rusia în Ucraina, deşi Moscova neagă orice implicare.

Reacţia rapidă ce va fi operativă din ianuarie este însă una provizorie. Oficialii NATO doresc ca până în 2016 să realizeze un sistem rapid de reacţie format din circa 4.500 de soldaţi, care vor avea majoritatea echipamentelor militare staţionate deja în flancul estic al Alianţei.

Tot la reuniunea de la Bruxelles, liderii germani au îndemnat NATO şi Rusia să îşi reia dialogul asupra crizei ucrainene. Potrivit unui surse anonime, citată de Reuters, Berlinul a transmis chiar o invitaţie celor două părţi să se reunească rapid în Consiliul NATO-Rusia.

"Prin suspendarea completă a Consiliului NATO-Rusia, am redus relaţiile cu Moscova pe toate fronturile", a spus, marţi, ministrul de Externe german, Franz Walter Steinmeier.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite