O companie aeronautică de importanță strategică din Ucraina a fost ținta rachetelor rusești

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O nouă salvă de rachete ruseşti a fost lansată asupra Ucrainei, sâmbătă seară, lovind în special clădirile companiei aeronautice Motor Sich, al cărei control a fost preluat în 2022 de statul ucrainean pentru "importanţa strategică" a acesteia în efortul de război, a anunţat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit AFP.

MIG-uri 31 echipate cu rachete Kinjal. Foto: Ministerul rus al Apărării
MIG-uri 31 echipate cu rachete Kinjal. Foto: Ministerul rus al Apărării

"Un nou atac cu rachete ruseşti a avut loc împotriva ţării noastre (...) Au lovit Motor Sich şi regiunea noastră Hmelniţki", a precizat Zelenski în mesajul său difuzat zilnic pe reţelele de socializare.

Rusia a folosit în acest raid rachete hipersonice Kinjal şi rachete de croazieră Kalibr, dintre care "unele au fost doborâte", a adăugat el.

Compania Motor Sich fabrică în special motoare pentru avioane şi elicoptere. Statul ucrainean a preluat în noiembrie 2022 controlul direct asupra acesteia şi al altor companii de importanţă strategică în aprovizionarea armatei ucrainene în războiul cu Rusia. Sediul principal al companiei se află în provincia sudică Zaporojie, parţial ocupată de trupele ruse, dar încă nu este clar dacă acesta a fost lovit.

Guvernatorul provinciei a declarat că atacul rusesc a ţintit o zonă de la periferia oraşului Zaporojie, unde s-a declanşat un incendiu, iar situaţia acolo este în curs de evaluare, inclusiv în ce priveşte posibilele victime.

Cât despre regiunea Hmelniţki, despre care Zelenski a menţionat că a fost o altă ţintă a ultimului raid rusesc cu rachete, aceasta se află în partea de vest a Ucrainei, departe de linia frontului, şi a fost vizată cu regularitate de rachetele ruseşti. Acolo se află în special un important aerodrom al armatei ucrainene, unde sunt bazate avioanele de atac Sukhoi SU-24M, folosite de armata ucraineană pentru lansarea rachetelor Storm Shadow asupra ţintelor ruseşti din spatele liniei frontului. Acest aerodrom a fost atacat săptămâna trecută cu rachete ruseşti, dar niciuna dintre părţi nu a precizat care a fost efectul atacului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite