O altă navă militară a Statelor Unite ajunge săptămâna aceasta în Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un crucişător lansator de rachete aparţinând Statelor Unite ale Americii va ajunge săptămâna aceasta în Marea Neagră, pentru a asigura securitatea aliaţilor est-europeni ai NATO, a anunţat, marţi, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, potrivit AFP.

„Nava Vella Gulf, un crucişător al US Navy, va intra în Marea Neagră probabil săptămâna aceasta. Suntem hotărâţi să menţinem o prezenţă maritimă prin rotaţie până la sfârşitul anului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, contraamiralul John Kirby, potrivit sursei citate.

Cea mai recentă navă militară care s-a aflat în apele Mării Negre a fost fregata USS Taylor, cea care a înlocuit distrugătorul USS Donald Cook. O prezenţă extinsă a unei nave militare în regiunea Mării Negre este interzisă de Convenţia de la Montreux din 1936, care prevede ca ţările nonriverane să nu menţină nave militare în această regiune mai mult de 21 de zile.

În această lună, alte două nave militare franceze vor intra în apele teritoriale ale Mării Negre. Este vorba de nava de recunoaştere Dupuy-de-Lôme şi fregata Surcouf.

Crucişătorul american, Vella Gulf, a mai ajuns în portul Constanţa la începutul anului 2012, atunci când a efectuat exerciţii comune cu Forţele Navala Române.

Nava americană Vella Gulf are capacitatea de a lansa acţiuni militare împotriva unor ţinte aeriene, navale, precum şi submarine. Echipată cu patru turbine, Vella Gulf poate atinge o viteză maximă de 33 de noduri, având o lungime totală de 173 de metri, o lăţime de 16,9 metri şi un pescaj de 10,2 metri.

Recent, comandantul fortelor NATO în Europa, generalul Philip Breedlove, declara că Alianţa ar putea lua în considerare o prezenţă militară permanentă în statele membre din estul Europei, în contextul crizei din Ucraina. 


Citeşte şi:

Rusia denunţă prezenţa navelor militare NATO în Marea Neagră

Rusia a acuzat Turcia că nu respectă acordurile internaţionale prin autorizarea pătrunderii navelor militare NATO în Marea Neagră, dar Guvernul de la Ankara a respins acuzaţiile.

Un distrugător american şi o navă franceză de recunoaştere au ajuns în Marea Neagră

Distrugătorul USS Donald Cook şi nava militară franceză Dupuy de Lôme se află în Marea Neagră, în contextul tensiunilor dintre Occident şi Rusia din cauza crizei ucrainene, informează ziarul turc Sabah.

Rusia a lansat un avion militar pentru a urmări distrugătorul USS Truxtun, în Marea Neagră

Un avion de recunoaştere rus a survolat, vineri, litoralul turc, în zona Strâmtorii Bosfor, în momentul trecerii distrugătorului USS Truxtun, iar Turcia a trimis avioane de vânătoare pentru interceptarea aeronavei ruse, anunţă surse citate de Sky News şi de presa turcă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite