O activistă pentru drepturile omului din Crimeea a dispărut de peste o săptămână

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Irina Danilovici FOTO krymr.com
Irina Danilovici FOTO krymr.com

Activista pentru drepturile omului Irina Danilovici, asistentă medicală de profesie, a dispărut de peste o săptămână, în timp ce se întorcea de la serviciu.

Potrivit CNN, care îl citează pe avocatul activistei, Aider Azamatov, autorităţile ruse ar fi arestat-o pentru zece zile sub acuzaţia de „transfer de informaţii neclasificate într-un stat străin”.

„Presupunem că se află încă în închisoare”, a declarat Azamatov.

Avocatul a mai declarat că un grup de poliţişti ruşi a percheziţionat casa activistei, care locuieşte împreună cu părinţii ei în satul Vladislavovka. 

Poliţiştii care au participat la percheziţie i-au spus tatălui ei că a fost condamnată la zece zile de arest administrativ sub acuzaţia de „transfer de informaţii neclasificate într-un stat străin”.

Însă autorităţile ruse ocupante în Crimeea au refuzat să predea o copie a deciziei, potrivit lui Azamatov, care nu a văzut până acum niciun document oficial privind arestarea Irinei Danilovici. Mai mult decât atât, avocatului nu i s-a permis să ia legătura cu clienta sa.

„Irina nu are un statut procesual, motiv pentru care o ascund de mine”, a spus el.

De cealaltă parte, autorităţile ruse refuză să comenteze acest caz.

Irina Danilovici a intrat în vizorul autorităţilor ruse nelegitime din Crimeea după ce a dezvăluit problemele din sistemul de sănătate al acestei peninsule de la Marea Neagră, inclusiv în cadrul răspunsului său la pandemia de COVID-19. Ea a făcut mai multe dezvăluiri incomode pentru autorităţi într-o serie de postări pe Facebook şi articole publicate în presa ucraineană.

Tatăl ei, Bronislav, a declarat pentru site-ul de ştiri Krym.Realii, afiliat Radio Liberty, că fiica sa plănuia să folosească transportul în comun pentru a ajunge acasă în dimineaţa zilei de 29 aprilie, după ce şi-a terminat tura din cadrul unei unităţi medicale din Koktebel, în sud-estul Crimeei.

Azamatov a spus că Irina Danilovici nu a mai răspuns la telefon din acel moment.

Avocatul Azamatov, familia femeii şi mai multe organizaţii pentru drepturile omului au căutat-o în centrele de detenţie din mai multe oraşe din Crimeea încă de la momentul dispariţiei, însă nu au găsit nicio urmă de-a ei.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite