Noi surprize pentru britanici în era post-Brexit. Cât a trebuit să plătească o tânără pentru un palton din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Britanicii descoperă noi surprize neplăcute după ce Marea Britanie a ieşit în mod oficial din Uniunea Europeană. BBC prezintă povestea unor tineri care au realizat că cumpărăturile online din UE au devenit prea costisitoare.

„Nu aveam idee că voi fi taxată pentru livrări din UE după Brexit. Costurile suplimentare au fost un pic şocante”, a declarat pentru BBC News o tânără obişnuită să-şi facă online cumpărături de la producători din toată Europa.

Britanii prezintă povestea lui Ellie Huddleston, o londoneză de 26 de ani care spera la începutul anului să se răsfaţe cu nişte  haine noi. După ce a găsit câteva oferte, tânăra şi-a comandat un palton şi mai multe bluze de la două dintre brandurile ei preferate din Europa.

Aceasta explică însă că ambele livrări au avut întârzieri, fiind ţinute pentru controlul vamal mai bine de o săptămână. Tânăra a adăugat că a descoperit cu surprindere de faptul că a primit un mesaj de la compania de curierat prin care i se cerea să achite pentru bluze 58 de lire sterline (65 de euro) taxe vamale, TVA şi taxe suplimentare pentru comanda ei care iniţial era 180 de lire (212 euro). Al doilea colet i-a apărut în faţa uşii abia câteva zile mai târziu, la fel, cu o chitanţă pentru o plată suplimentară. Paltonul său costa iniţial 224 de euro, dar a descoperit că va trebui să plătească în plus 92 de euro.

Aceste taxe, impuse de noile reguli guvernamentale, trebuie colectate de firmele de curierat, în numele autorităţilor.

Ellie spune că şi-a făcut calculele şi a ajuns la concluzia că trebuie să plătească prea multe taxe pentru nişte haine la reduceri şi nu a mai ridicat coletele. Dezamăgită, tânăra spune că nu va mai comanda de-acum înainte nimic de pe continent.

Când Marea Britanie făcea parte din uniunea vamală a UE, mărfurile puteau circula liber, fără a fi percepute taxe de import.

Taxe post-Brexit 

Comercianţii cu amănuntul din UE care trimit colete în Regatul Unit trebuie acum să completeze formularele de declaraţie vamală. De asemenea, cumpărătorii trebuie să plătească taxe vamale sau TVA, în funcţie de valoarea produsului şi de unde provine.

Taxele vamale sunt responsabilitatea clientului, nu a comerciantului cu amănuntul, care de multe ori nu are nicio idee despre cât de mare ar putea fi eventualul cost suplimentar.

Taxele nu pot fi plătite în avans şi sunt percepute numai după ce articolul ajunge în Marea Britanie.

Un alt client nefericit, Graeme din Manchester, a plătit 300 de lire sterline pentru a cumpăra online două perechi de ghete de iarnă din piele de căprioară, din Germania

„Nu le-am găsit nicăieri în Marea Britanie, aşa că nu am avut de ales şi le-am comandat din Europa”, a spus el pentru BBC.

A primit apoi un mesaj de la curier care îi transmitea că trebuie să plătească în plus 147 de lire înainte de livrare. A plătit taxa, dar încă aşteaptă sosirea ghetelor.

Conform noilor reguli, un cătăţean din Marea Britanie care primeşte un cadou de la cineva din UE în valoare de peste 39 de lire se poate trezi cu o factură pentru TVA la import care este şi de 20% din valoarea cadoului

Pentru mărfurile care costă mai mult de 135 de lire, se pot aplica şi taxe vamale care pot varia de la 0% până la 25% din valoarea produsului.

Taxele suplimentare sunt de obicei colectate de curierat în numele guvernului, clienţii fiind rugaţi să plătească înainte pentru a-şi putea ridica coletul.

Unii comercianţi cu amănuntul de pe continent au anunţat că nu vor mai face livrări în Marea Britanie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite