Noi informaţii în cazul fostului dublu agent rus Serghei Skripal. Ce a descoperit poliţia britanică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia din Marea Britanie, care avea până acum doi suspecţi în cazul otrăvirii cu noviciok a fostului spion rus Serghei Skripal, a ajuns la concluzia că în acest caz ar fi fost implicat un al treilea agent al spionajului militar rus, relatează agenţia Reuters citând cotidianul „The Telegraph“.

Potrivit cotidianului britanic, acest al treilea suspect a fost într-o misiune de recunoaştere la Salisbury, oraşul în care locuia Skripal, înainte ca fostul spion să fie otrăvit. Agentul rus a fost deja identificat de poliţia antiterorism şi de serviciile de securitate.

Anchetatorii suspectează că acesta a fost la Salisbury pentru a contribui la planul atacului împotriva lui Skripal, înainte ca doi colegi ai săi să introducă în Regatul Unit o cantitate din substanţa neurotoxică noviciok cu care a fost otrăvit fostul spion.

Pe data de 4 martie a acestui an, Serghei Skripal - fost colonel GRU (serviciul rus de informaţii militare) - a fost găsit, alături de fiica sa, Iulia,  în agonie pe o bancă din oraşul  Salisbury. Cei doi fuseseră otrăviţi cu substanţa neurotoxică noviciok, însă, graţie efortorilor medicilor, au supravieţuit.

Cazul a stârnit un scandal diplomatic de proporţii între Marea Britanie şi Rusia.

La începutul acestei luni, procurorii britanici au declarat că au suficiente dovezi pentru a pune sub acuzare doi cetăţeni ruşi în cazul tentativei de asasinare a fostului dublu agent Serghei Skripal şi a fiicei sale. 

Identificaţi drept Aleksandr Petrov şi Ruslan Boşirov, cei doi sunt vizaţi de un mandat european de arestare. Deşi ambii au declarat, într-un interviu acordat postului pro-Kremlin RT, că sunt nevinovaţi, că au fost la Salisbury în calitate de turişti şi că nu au nicio legătură cu serviciile ruse, site-ul de de investigaţii Bellingcat a relatat miercuri că unul dintre ei este colonel GRU, iar numele său real este Anatoli Cepiga.

„Suspectul care a utilizat falsa identitate de «Ruslan Boşirov» este de fapt colonelul Anatoli Cepiga, un ofiţer GRU decorat cu înalte distincţii“ ale statului rus, a scris Bellingcat.

De cealaltă parte, Moscova, care de la bun început a negat orice implicare în acest caz, a afirmat că va căuta informaţii cu privire la acest individ. „(...) Nu pot să vă spun cine este acest cetăţean care a fost indicat în cadrul investigaţiei“, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite