Noi detalii despre atacatorul de la Strasbourg. A stat la închisoare în Germania şi a fost expulzat în 2017 în Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetăţeanul francez considerat autorul atacului de marţi seara de la Strasbourg a fost închis în Germania în 2016 şi în 2017 pentru furt şi anul trecut a fost expulzat în Franţa, a declarat miercuri o purtătoare de cuvânt a Biroului pentru anchete penale al poliţiei germane, BKA, transmite Reuters.

Procurorul francez anti-terorism Rémy Heitz a declarat că autorul atacului armat de la Strasbourg a strigat „Allahu Akbar” (Allah e mare) după ce a deschis focul asupra oamenilor care vizitau un târg de Crăciun.

 Atacatorul este încă în libertate, fiind urmărit de poliţişti. În cadrul unei conferinţe de presă la Strasbourg, Rémy Heitz a oferit mai multe detalii în legătură cu atacul de noaptea trecută. El a precizat că suspectul a tras în oamenii aflaţi pe străzile înguste din apropierea târgului de Crăciun de la Strasbourg timp de câteva minute.

Ulterior s-a confruntat cu un grup de soldaţi care patrulau şi a avut loc un schimb de focuri, în timpul căruia atacatorul a fost lovit. El a luat apoi un taxi până într-un cartier din apropiere, unde a avut loc un nou schimb de focuri cu poliţiştii, însă a reuşit să scape. Potrivit procurorilor, bărbatul are un cazier bogat, cu 27 de condamnări şi mai multe perioade de închisoare, iar în timpul uneia dintre acestea s-a afiliat unei forme radicale a Islamului.

Cetăţeanul francez considerat autorul atacului de marţi seara de la Strasbourg a fost închis în Germania în 2016 şi în 2017 pentru furt şi anul trecut a fost expulzat în Franţa, a declarat miercuri o purtătoare de cuvânt a Biroului pentru anchete penale al poliţiei germane, BKA, transmite Reuters.

Potrivit ziarului Tagesspiegel, el a spart un cabinet de stomatologie la Mainz, în 2012, de unde a furat bani şi dinţi de aur. patru ani mai târziu, el a spart o farmacie, la Engen, în apropiere de Konstanz.

Suspectul în vârstă de 29 de ani este cunoscut de autorităţile franceze ca fiind islamist radicalizat, a menţionat purtătoarea de cuvânt.

Aceasta a mai precizat că autorităţile germane cooperează îndeaproape cu cele din Franţa în acest caz, în contexul operaţiunii de amploare lansate pentru capturarea suspectului, care a reuşit totuşi până acum să se sustragă arestării.

Procurorii francezi au anunţat că tratează incidentul drept un act de terorism. Suspectul, identificat de autorităţile franceze drept Cherif Chekatt, se afla pe o listă cu persoanele care prezintă risc pentru securitatea publică, dar avea de asemenea un istoric legat de infracţiuni fără caracter terorist.

Marine Le Pen cere să fie expulzaţi din Franţa străinii cunoscuţi autorităţilor pentru radicalizare islamică

Lidera extremei drepte franceze, Marine Le Pen, a cerut o înăsprire a politicii antiteroriste după atacul comis marţi seară asupra unei pieţe de Crăciun din Strasbourg şi de asemenea şi-a reiterat solicitarea de a fi expulzaţi din Franţa străinii aflaţi în atenţia autorităţilor pentru radicalizare islamică, transmite AFP.

''Nu se face tot posibilul în lupta împotriva radicalismului islamic'', s-a plâns Marine Le Pen într-un interviu acordat postului France 2, ea insistând că ''dacă vor fi expulzaţi străinii (radicalizaţi), vor fi disponibile mijloace suplimentare pentru supravegherea francezilor''.

Cât despre francezii aflaţi în atenţia serviciilor secrete - dar împotriva cărora în cele mai multe cazuri justiţia nu dispune de elemente pentru a-i inculpa - Marine Le Pen a estimat că ei trebuie ''judecaţi'' şi că legislaţia permite acest lucru: ''Totul este în Codul Penal'', a indicat ea.

''Sunt cartiere întregi şi uneori chiar şi oraşe în mâinile fundamentaliştilor islamici'', a completat Marine Le Pen într-un alt interviu, acordat postului BFM TV, ea subliniind că în Franţa ''politica de combatere a terorismului este un eşec evident'' şi a amintit că în ultimii ani 255 de oameni au fost ucişi în Franţa în atentate islamiste.

Autorul atacului de la Strasbourg, Cherif Chekatt, se numără printre cele aproximativ 12.000 de persoane înregistrate de autorităţilor franceze în aşa-numitele evidenţe ''S'' pentru radicalizare islamică.

Şi liderul dreptei, Laurent Wauquiez, s-a întrebat pe Twitter retoric: ''Câte atentate comise de cei din evidenţele S mai trebuie să suferim înainte de a ne adapta legislaţia combaterii terorismului?''. ''Ce mai aşteptăm să pornim în sfârşit bătălia pentru eradicarea integrismului care ne-a declarat război ?'', a adăugat el.

 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite