Necazuri pentru fostul preşedinte polonez Lech Walesa din cauza unor postări pe Facebook

0
0
Lech Walesa Foto: EPA
Lech Walesa Foto: EPA

Fostul preşedinte al Poloniei Lech Walesa trebuie să-i ceară scuze liderului partidului aflat la putere Lege şi Justiţie (PiS), Jaroslaw Kaczynski, pentru postarea de comentarii defăimătoare pe Facebook în 2016. Decizia a fost luată de un tribunal polonez din Gdansk, transmite dpa international.

Instanţa a decis joi că respectivele comentarii făcute de Walesa depăşesc limitele libertăţii de exprimare şi aduc atingere reputaţiei şi demnităţii lui Kaczynski. 

Conform deciziei tribunalului, Walesa va trebui să formuleze o scrisoare în care să-şi ceară scuze, scrisoare ce ar urma să fie prezentată pe diferite canale media din Polonia, inclusiv la radio, în decurs de câteva zile.

Totuşi, decizia nu e definitivă, Walesa putând face recurs. 

Fostul preşedinte a afirmat pe Facebook că Jaroslaw Kaczynski a fost în parte vinovat de accidentul aviatic din 2010 care a avut loc în vestul Rusiei în urma căruia a murit fratele său, fostul preşedinte Lech Kaczynski, alături de alte 95 de persoane. 

Walesa şi alţii spun că Jaroslaw Kaczynski a insistat ca avionul să aterizeze în ciuda condiţiilor meteo nefavorabile, într-un apel telefonic către fratele său înainte de zbor.

Numai că judecătorul de la tribunalul din Gdansk a decis că Walesa nu are dovezi în sprijinul acestor grave acuzaţii.

Kaczynski ceruse să i se prezinte scuze, dar şi donarea unei sume de 7.000 de euro în scopuri caritabile. Cea de-a doua solicitare a fost respinsă de tribunal.

Kaczynski şi Walesa au fost aliaţi politici în anii 1980, când ambii făceau parte din mişcarea anticomunistă din Polonia cunoscută ca „Solidaritatea“.

În accidentul aviatic care a avut loc lângă oraşul rus Smolensk în aprilie 2010 au murit 96 de oameni, inclusiv fostul preşedinte Kaczynski şi alţi înalţi oficiali polonezi. 

Oficial, tragedia a fost pusă pe seama unei erori de pilotaj pe fondul ceţii foarte dense, însă teorii ale conspiraţiei au tot apărut în ultimii ani în Polonia, unii acuzând Rusia că ar fi fost implicată în accident.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite