NATO pregăteşte un acord pentru consolidarea cooperării cibernetice cu Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO FOTO EPA-EFE
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO FOTO EPA-EFE

NATO a anunţat vineri că va semna cu Ucraina un acord privind consolidarea cooperării între ele împotriva atacurilor cibernetice. Anunţul a fost făcut la câteva ore după un atac cibernetic care a vizat Guvernul ucrainean.

Acest acord, care urmează să fie semnat în zilele următoare, „prevede accesul Ucrainei la o platformă NATO de împărtăşire a informaţiilor despre programe informatice de tip malware”, a comunicat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Experţii aliaţi (prezenţi) în ţară (Ucraina) susţin, de asemenea, autorităţile ucrainene pe teren”, a precizat el.

Jens Stoltenberg face acest anunţ după ce Ucraina a anunţat vineri că a fost lovită de un atac cibernetic de amploare care a vizat mai multe ministere.

Acest atac informatic are loc în contextul unor ameninţări ale Rusiei la adresa Ucrainei.

Vineri la prânz, site-urile mai multor ministere ucrainene - inclusiv cel de Externe şi cel al Situaţiilor de Urgenţă - erau în continuare inaccesibile, notează AFP.

Trei sesiuni de negocieri între oficiali ruşi şi occidentali au avut loc în această săptămână în vederea dezamorsării crizei în ucrainene, dar fără progrese. Rusia dă semnale că nu mai vrea să continue consultările. În afară de atacul cibernetic din Ucraina, o scurgere de date a vizat vineri armata poloneză.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite