NATO: „Incursiunile avioanelor militare ruseşti în spaţiul aerian european sunt tot mai provocatoare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Incursiunile recente ale avioanelor militare ruse în spaţiul aerian european sunt „mai provocatoare” decât de obicei, a apreciat, luni, generalul american Philip Breedlove, comandantul forţelor aliate din Europa, potrivit Reuters.

Statele aliate NATO nu au formulat solicitări oficiale autorităţilor din Rusia cu privire la incursiunile recente ale avioanelor militare ruseşti, deoarece aceste manevre sunt în general obişnuite, a explicat generalul Philip Breedlove.

„Până acum aceste incursiuni au fost realizate de grupuri mici de avioane, însă ceea ce am văzut în ultimele săptămâni sunt formaţii de aeronave ruseşti din ce în ce mai numeroase, care abordează traiectorii de zbor tot mai provocatoare”, a declarat comandantul forţelor aliate din Europa.

Săptămâna trecută, NATO a anunţat că mai multe avioane ale Alianţei au interceptat cel puţin patru grupuri de aeronave militare ruse care efectuau „manevre” deasupra Mării Negre, a Mării Baltice, precum şi deasupra Mării Nordului.

NATO a denunţat că aparatele de zbor ale Rusiei nu au prezentat niciun plan de zbor, punând astfel în pericol aeronavele civile.

Un alt moment tensionat a avut loc tot săptămâna trecută, atunci când mai multe avioane de vânătoare ale Forţelor aeriene britanice au interceptat un bombardier rus de tip Tupolev Tu-95.

Comandantul NATO şi-a exprimat de asemenea îngrijorarea cu privire la metodele folosite de Rusia prin care „încearcă să constrângă statele vecine europene”.

Igor Sutyagin, specialist în relaţiile ruso-americane la Institutul de Apărare şi Studii de Securitate (RUSI) din Londra, a declarat, pentru BBC, că Rusia testează în acest moment NATO.

„Lipsa de comunicare dintre un pilot şi controlorul de trafic aerian arată o relaţie cel puţin neprietenoasă între cei doi. Zborul efectuat de avioanele ruseşti încearcă să imite pe cât posibil condiţiile de luptă”, a spus Igor Sutyagin.


Citeşte şi:

Rusia mută jocul provocărilor în zona baltică

Vânătoarea submarinului necunoscut, dar bănuit a fi rus, în Marea Baltică le-a amintit guvernelor din regiune de jocul de-a şoarecele şi pisica purtat de marina sovietică în Războiul Rece. Însă incidentele de acest tip s-au repetat cu o frecvenţă îngrijorătoare în ultimele săptămâni.

Avertisment NATO: Rusia şi-a intensificat activităţile aeriene în Marea Neagră, Marea Baltică şi Marea Nordului

Alianţa Nord-Atlantică a anunţat oficial miercuri seară că a efectuat mai multe intervenţii în ultimele 48 de ore, ca urmare a intensificării activităţilor aeriene ale Rusiei în Marea Neagră, Marea Baltică şi Marea Nordului.

Rusia îşi consolidează prezenţa militară în fostele state sovietice

Şeful Forţelor Aeriene din Rusia anunţă o nouă bază aeriană în Belarus, dar şi extinderea bazelor din Armenia şi Kârgâzstan, potrivit „The Moscow Times“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite