NATO ia în calcul să-şi sporească prezenţa militară pe flancul estic dacă Rusia îşi va menţine trupele în Belarus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Amiralul Rob Bauer FOTO EPA-EFE
Amiralul Rob Bauer FOTO EPA-EFE

NATO îşi va creşte prezenţa militară în statele baltice şi în Polonia în cazul în care Rusia îşi va menţine trupele în Belarus după exerciţiile militare planificate pentru februarie în această ţară, a declarat şeful Comitetului Militar al NATO, Rob Bauer, citat de Reuters.

Potrivit NATO, Rusia a desfăşurat circa 30.000 de soldaţi pentru exerciţiile militare Union Resolve 2022, programate în Belarus în perioada 10-20 februarie. Aceştia se adaugă unui contingent de peste 100.000 de militari mobilizaţi în ultimele luni la graniţa cu Ucraina, desfăşurări de forţe ce alimentează temerile cu privire la lansarea unei noi agresiuni.

Statele Unite au trimis 3.000 de militari în România şi în Polonia pentru a-i linişti pe aliaţi, în timp ce Germania a anunţat că ia în calcul să sporească desfăşurarea militară existentă în Lituania sub egida NATO.

Desfăşurări suplimentare de trupe sunt posibile în statele de pe flancul estic al NATO, a declarat amiralul olandez Rob Bauer, care conduce principalul organism de strategie al Alianţei Nord-Atlantice.

„Da, examinăm acest lucru. Ar putea apărea schimbări în viitor ca urmare a acestor evoluţii. Depinde foarte mult, desigur, dacă trupele ruse rămân în Belarus”, a explicat amiralul Bauer într-o conferinţă de presă susţinută la Vilnius, Lituania.

„Dacă te uiţi la acumularea de forţe, Rusia ar putea fi capabilă să aibă efectiv suficiente forţe pentru o invazie de proporţii până la sfârşitul acestei luni. Fie că o fac, fie că au intenţia sau nu, asta nu ştim”, a subliniat Rob Bauer, potrivit Reuters.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite