Moscova avertizează că va lua toate măsurile necesare pentru a contracara scutul antirachetă din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moscova se declară foarte îngrijorată de sistemul antirachetă american din România şi Polonia şi avertizează din nou că va lua toate măsurile necesare pentru a-l contracara, potrivit unui raport al Ministerului rus de Externe publicat marţi şi citat de Sputnik News, relatează news.ro.

„Suntem foartre îngrijoraţi în legătură cu desfăşurarea de sisteme americane antirachetă la o bază din România şi, în viitor, la o bază din Polonia, ceea ce este interzis în baza Tratatului pentru Eliminarea Forţelor Nucleare Intermediare“, se arată în raport.

MAE rus a reiterat că Moscova va lua toate măsurile necesare pentru a apăra securitatea ţării, în condiţiile în care desfăşurarea de sistemele antirachetă în Europa „este, fără îndoială, menită să vizeze Rusia“.

Moscova a criticat în repetate rânduri proiectul american de instalare a unui scut antirachetă în Europa Centrală şi de Est, inclusiv în România, şi chiar a ameninţat statele care vor găzdui elementele sistemului.

Rusia susţine că proiectul încalcă Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare, semnat de SUA şi Uniunea Sovietică în 1987 şi intrat în vigoare pe 1 iunie 1988, care obligă ambele părţi să distrugă toate rachetele balistice şi de croazieră cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri.

Proiectul antirachetă american prevede construirea a două baze terestre: una în România şi alta în Polonia. Lor li se vor alătura nave de luptă poziţionate în Marea Mediterană, dar si radarele de ultimă generaţie din Turcia şi Marea Britanie.

La Deveselu vor ajunge 44 de rachete de interceptare, care vor putea contracara în aer eventuale rachete lansate de inamici. Pentagonul a alocat 550 de milioane de dolari pentru realizarea lor.

Aceşti interceptori vor avea o autonomie de 500 de kilometri, pot să ajungă la o altitudine de 160 de kilometri şi ating viteza de 9.600 de kilometri pe oră, notează news.ro.

EuropaPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite