Ministrul Culturii din Ucraina și-a anunțat demisia, ca urmare a unor „neînțelegeri”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oleksandr Tkachenko a anunțat că a trimis deja demisia primului ministru Denis Șmihal.

Oleksandr Tkachenko FOTO Profimedia
Oleksandr Tkachenko FOTO Profimedia

Ministrul Culturii și Politicii Informaționale al Ucrainei, Oleksandr Tkachenko, și-a înaintat demisia primului ministru Denis Șmihal, dar a fost surprins de cuvintele președintelui Volodimir Zelenski în această privință.

"Am dus scrisoarea mea de demisie prim-ministrului în această seară din cauza unui val de neînțelegeri despre importanța culturii <...>. Abia mai târziu am fost surprins de declarația președintelui pe aceeași problemă", a scris el pe canalul propriu de Telegram.

Zelensky a sugerat joi ca Șmihal să ia în considerare înlocuirea șefului Ministerului Culturii din țară. Ce ar motiva o astfel de cerere, nu a fost precizat de șeful statului ucrainean.

Anterior, în presa ucraineană au apărut informații că Rada Supremă va cere demisia lui Tkacenko. Potrivit publicației Vesti, în sistemul electronic de achiziții publice și guvernamentale Prozorro a apărut o nouă licitație, potrivit căreia Ministerul Culturii urma să aloce circa 900.000 de dolari (33 milioane UAH) pentru filmarea serialului cu privire la realitățile actuale.

În plus, pe 7 martie, a fost înregistrată o petiție pentru demisia lui Tkacenko; până la 3 iunie, ea a obținut 25.000 de voturi necesare pentru a fi luate în considerare de către șeful statului. Autorul apelului l-a acuzat pe ministru că „a dus la stagnare în sfera culturală”. Șmihal a considerat apoi petiția nefondată. Pe 23 iunie, la Kiev a avut loc și un miting de protest care a cerut schimbarea ministrului Culturii.

Tkachenko a fost numit ministru al Culturii la 4 iunie 2020, iar înainte a fost deputat al Radei din cadrul partidului pro-prezidențial Servitorul Poporului și președinte al comisiei parlamentare pentru politica umanitară și informațională. Anterior, Tkachenko a fost CEO al grupului 1+1 Media timp de 11 ani. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite