Ministru francez: Aproximativ o sută de cartiere din oraşe din Franţa seamănă cu Molenbeek din Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patrick Kanner, ministrul francez al Tineretului şi Sportului FOTO Europe 1
Patrick Kanner, ministrul francez al Tineretului şi Sportului FOTO Europe 1

Aproximativ 100 de cartiere din oraşe din Franţa prezintă asemănări cu Molenbeek din Bruxelles, a declarat duminică Patrick Kanner, ministrul Tineretului şi Sportului, dând asigurări că Executivul francez acţionează în legătură cu această problemă.

Mai mulţi membri ai comandoului care a comis atacurile din 13 noiembrie 2015 de la Paris şi Saint-Denis erau originari din acest cartier din aglomeraţia Bruxellesului, în care Salah Abdeslam a fost arestat pe 18 martie (după patru luni de fugă, n. red.) şi care este considerat de către unii o adevărată „pepinieră“ de islamişti radicali, relatează agenţia de presă Reuters, citată de Mediafax.

„În prezent există în Franţa, aşa cum ştim, aproximativ 100 de cartiere care prezintă potenţiale asemănări cu ceea ce s-a întâmplat la Molenbeek“, a declarat Patrick Kanner în emisiunea Grand Rendez-Vous Europe 1-Le Monde-iTELE.

În opinia sa, Molenbeek „este o concentrare enormă de sărăcie şi şomaj, este un sistem ultracomunitar, este un sistem mafiot, cu o economie subterană, este un sistem în care serviciile publice aproape au dispărut, este un sistem în care aleşii au renunţat“.

„Însă există, de asemenea, o diferenţă enormă şi (...) nu am de dat lecţii Belgiei şi puterilor ei publice, dar este adevărat că noi luăm taurul de coarne în aceste cartiere“, a spus el.

Consilierul regional socialist din Ile-de-France Julien Dray a respins însă expresia „Molenbeek francez“.

„Credem că rezolvăm problema prin formule. Cedăm facilităţii comunicării, iar asta nu oferă nicio informaţie reală“, a declarat el în emisiunea Grand Jury RTL-LCI-Le Figaro.

Dray a prezentat, însă, o situaţie comparabilă cu cea descrisă de către Kanner, declarând că „ghetoizarea urbană“ socială şi etnică a societăţii franceze din ultimii 20 de ani a condus la apariţia unor „ghetouri sociale (care se confruntă) cu o creştere a delincvenţei, cu nuclee islamiste care încearcă să utilizeze aceste probleme sociale, să le instrumentalizeze“.

Tineret fragilizat

În opinia lui Patrick Kanner, această situaţie îşi are rădăcinile în revoltele urbane din 2005, care au contribuit la dezvoltarea salafismului în anumite cartiere, fragilizând tineretul care a devenit ulterior ţinta unor „predicători“.

„Avem cu toţii o parte de responsabilitate“, a subliniat el, punând în discuţie scăderea mijloacelor alocate poliţiei, educaţiei naţionale şi lumii asociative de către precedenta majoritate politică. „A existat o problemă de proastă gestionare a acestor cartiere în mandatul domnului Sarkozy“, a acuzat Patrick Kanner.

La o zi după unele declaraţii polemice ale lui Michel Sapin despre o presupusă „naivitate“ a clasei politice belgiene în faţa islamiştilor, după doar câteva ore de la atacurile de la Bruxelles, Manuel Valls afirma miercuri că Franţa nu are de dat lecţii Belgiei în privinţa comunitarismului.

„Şi noi, în Franţa, avem cartiere care se află în ghearele traficanţilor de droguri şi unor reţele islamiste şi salafiste“, declara premierul pentru postul Europe1.

„Există echivalentul Molenbeekului în Franţa, în anumite cartiere“, aprecia în aceeaşi zi Bruno Le Maire, un deputat din cadrul Partidului Les Républicains (LR) din Eure şi candidat în alegerile primare ale dreptei în vederea alegerilor prezidenţiale din 2017.

Expresia „Molenbeek francez“ a fost, de asemenea, utilizată joi, de către deputatul LR Yonne Guillaume Larrivé, care se referea la Argenteuil, în momentul în care o operaţiune antiteroristă era în curs în acest oraş din Val-d'Oise.

„În ultimele zile am spus tot şi orice despre Argenteuil“, dar acest oraş „nu este şi nu va fi niciodată Molenbeek“, i-a replicat primarul LR din localitate Georges Mothron, într-o postare pe blog plină de critici adresate lui Guillaume Larrivé.

„Este uşor să denunţi şi să spui vorbe într-un platou de televiziune pentru a atrage atenţia, dar este mai dificil să acţionezi zilnic pe teren pentru a face lucrurile să avanseze în direcţia bună“, a subliniat el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite