Ministerul britanic al Apărării a anunțat că are planuri de modernizare a focoaselor sale nucleare

0
Publicat:

În prezent, Marina Britanică are patru submarine nucleare din clasa Vanguard, care vor fi înlocuite de noile submarine din clasa Dreadnought.

Foto: royalnavy.mod.uk
Foto: royalnavy.mod.uk

Marea Britanie își va moderniza focoasele nucleare deținute împreună cu vehiculele purtătoare a armelor nucleare, se precizează în planul actualizat de dezvoltare a Forțelor Armate Regale pentru următorii ani, publicat marți.

"În 2016, Parlamentul a votat pentru a îmbunătăți forța noastră de descurajare nucleară și a înlocui submarinele din clasa Vanguard cu patru noi submarine din clasa Dreadnought. Acest program este pe drumul cel bun, primul submarin de acest tip va intra în serviciu la începutul anilor 2030. Pentru a asigura eficiența, vom înlocui și focoasele noastre nucleare pentru a acoperi toată durata de viață a clasei Dreadnought”.

În recunoașterea faptului că descurajarea noastră nucleară se află în centrul [strategiei de apărare], Ministerul Apărării a primit încă 3 miliarde de lire sterline (3,9 miliarde de dolari) pentru următorii doi ani și încă 6 miliarde de lire sterline (7,8 miliarde de dolari) pentru următorii trei ani", se arată în planulde buget. Bugetul militar britanic actual este de 48,6 miliarde de lire sterline (63,4 miliarde de dolari) pe an. Anterior, secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a anunțat că bugetul de apărare al regatului pentru 2024 va depăși 50 de miliarde de lire sterline (65 de miliarde de dolari) pentru prima dată în istorie.

În total, Marina Britanică are în prezent patru submarine nucleare din clasa Vanguard construite în anii 1990. Vorbim despre submarinele HMS Victorious, HMS Vanguard, HMS Vigilant și HMS Vengeance. Potrivit Comprehensive Security, Defense and Foreign Policy Review a Regatului Unit, publicată în 2021, aceste submarine vor fi înlocuite cu submarine din clasa Dreadnought până la începutul anilor 2030. Documentul mai spunea că numărul focoaselor nucleare britanice va crește de la 225 la 260.

Amenințări la adresa Marii Britanii

În planul de dezvoltare publicat al Forțelor Armate Britanice, se susține că Rusia continuă să fie „cea mai mare amenințare la adresa securității europene”. În plus, se afirmă că „modernizarea rapidă militară a Chinei și activitatea sa în creștere în regiunea Indo-Pacific reprezintă o provocare din ce în ce mai mare”.

Cu un program accelerat de modernizare militară, China continuă să-și folosească puterea economică și militară pentru a promova revendicările teritoriale în regiunea Indo-Pacific și pentru a-și extinde influența în Europa, Africa și Orientul Mijlociu, inclusiv prin proliferarea sistemelor de arme chineze. În ciuda afirmațiile anterioare ale Chinei cu privire la ascensiunea sa pașnică, China nu renunță la utilizarea forței pentru a-și atinge obiectivele referitoare la Taiwan”, subliniază textul.

În contextul situației din Ucraina, Ministerul Apărării din Marea Britanie a spus că „învață lecții din conflict”. Documentul spune că specialiștii din domeniul științific și tehnic militar britanic de pe teritoriul tehnoparcului Porton Down „au dezvoltat soluții ușor accesibile” pentru a consolida protecția blindajului tancurilor Challenger 2, care au fost livrate Ucrainei în valoare de 14 unități, „împotriva amenințărilor speciale rusești”. În plus, planul prevede că Departamentul Apărării din Regatul Unit, la modernizarea sistemului de achiziții publice de echipamente militare, va „acorda preferință livrărilor la timp de arme, mai degrabă decât la perfecționarea acestora”.

Departamentul de apărare al Regatului Unit a adăugat că regiunea euro-atlantică va rămâne o prioritate pentru autoritățile britanice. "De asemenea, trebuie să fim pregătiți să profităm de oportunități. Acest lucru necesită o prezență constantă nu numai în Europa, ci în întreaga lume", a conchis Ministerul Apărării britanic. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite