Mesajul vehement al lui Putin, în timpul vizitei lui Orban. Ce i-a spus premierului Ungariei despre pacea cu Ucraina

0
Publicat:

Președintele Vladimir Putin i-a spus premierului Viktor Orban că Ucraina trebuie să capituleze dacă își dorește pacea. Discuția a avut loc în timpul unei vizite a oficialului ungar la Moscova, care a stârnit reacții dure din partea oficialilor UE, americani și de la Kiev, potrivit Euractiv.

Viktor Orban si Vladimir Putin la o intrevedere la Kremlin FOTO EPA EFE
Viktor Orban si Vladimir Putin la o intrevedere la Kremlin FOTO EPA EFE

În timpul vizitei, cei doi au „discutat despre posibilele moduri în care poate fi rezolvat” condlictul din Ucraina, a transmis Putin la sfârșitul întâlnirii bilaterale.

Liderul de la Kremlin a cerut din nou ca Ucraina să își retragă trupele din regiunile anexate de Moscova și a acuzat Kievul că nu este „pregătit să renunțe la război până nu ajunge la un final victorios”.

La rândul său, Orban a declarat că „există o mare diferență între pozițiile” celor două părți.

„Numărul de pași necesari pentru încetarea războiului și obținerea păcii este mare”, a spus Orban.

Cum a reușit Orban să unească Europa împotriva lui

Viktor Orban a declarat că vrea să folosească rândul Ungariei la șefia Consiliului UE pentru unirea Europei. Se pare că acesta a reușit să facă ce și-a propus, dar nu în felul în care s-ar fi așteptat, notează Politico.

Lideri de pe tot continentul european l-au criticat pe acesta pentru decizia de a-i face o vizită președintelui rus Vladimir Putin la Moscova, la scurt timp după ce s-a întâlnit cu liderul ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev.

Cum au reacționat liderii europeni

Charles Michel, președintele Consiliului European:

„Președinția rotativă a UE nu are niciun mandat de se angaja cu Rusia în numele UE. Consiliul European este ferm: Rusia este agresorul, Ucraina este victima. Nicio discuție despre Ucraina nu poate să aibă loc fără Ucraina.”

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene

„Premierul ungar Viktor Orban vizitează Moscova. Îngăduința nu îl va opri pe Putin. Doar unitatea și determinarea vor deschide calea către o pace cuprinzătoare.”

Donald Tusk, premierul Poloniei

„Premierul Orban este în drum spre Moscova. Va fi un instrument important în primii pași spre pace. Întrebarea este în mâinile cui se află acest instrument.”

Olaf Scholz, cancelarul german

„Viktor Orban se întâlnește cu Putin în calitate de premier al Ungariei. Consiliul European este reprezentat de Charles Michel. Poziția UE este foarte clară: condamnăm agresiunea Rusiei. Ucraina se poate baza pe susținerea noastră.”

Evika Silina, premierul Letoniei

„Întâlnirea cu Vladimir Putin în timp ce Rusia desfășoară un război în Ucraina și ucide civili nevinovați este complet inacceptabilă. Acest lucru pune în pericol eforturile pentru victoria Ucrainei și pentru pace. Viktor Orban nu reprezintă UE și nu are mandatul să o facă.”

Mette Frederiksen, premierul Danemarcei

„Vizita premierului Orban la Moscova este extrem de îngrijorătoare. Orban nu vorbește în numele UE. Nu avem ce să discutăm cât timp Rusia continuă să atace Ucraina.”

Antonio Tajani, ministrul Afacerilor Externe din Italia

„Merge la Moscova în calitate de premier al Ungariei. Nu cred că este momentul să vizitezi Rusia, dar fiecare face ce vrea. UE favorizează pacea, dar nu este în favoarea predării în fața lui Putin. Trebuie să fie pace, dar nu capitulare. Propunerea lui Putin (de a pune capăt războiului) este o rușine. Salutăm dialogul și discuțiile, dar vom continua să ajutăm Ucraina.”

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite