Mercenarii Wagner au revenit pe frontul din estul Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mercenari ruşi din gruparea Wagner au revenit pe frontul din estul Ucrainei, dar rolul lor nu este semnificativ, au anunţat miercuri ofiţeri superiori din armata ucraineană, potrivit agențiilor de presă internaționale, relatează Agerpres.

O parte din mercenarii Wagner au fost preluați de Ministerului rus al Apărării FOTO EPA-EFE
O parte din mercenarii Wagner au fost preluați de Ministerului rus al Apărării FOTO EPA-EFE

Potrivit Kievului, dintre cei aproximativ 6.000 de combatanţi Wagner plecaţi în Belarus după rebeliunea ratată din iunie, doar circa 500 mai sunt acum în această ţară.

Totuşi, potrivit oficialilor ucraineni, luptătorii Wagner reveniţi pe frontul din estul Ucrainei nu reprezintă la ora actuală o ameninţare majoră. "Am observat prezenţa a cel mult câteva sute de luptători din fosta companie militară privată Wagner", afirmă purtătorul de cuvânt al comandamentului de est al armatei ucrainene, Serghei Cerevatîi.

"Grupul Wagner nu mai există", a scris pe reţeaua X (ex-Twitter) consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoleak. "A încetat să existe odată cu lichidarea lui Prigojin şi a lui Utkin (Dmitri Utkin, principalul comandant al Wagner, mort împreună cu Prigojin în accidentul aviatic - n.red). Au mai rămas astăzi doar unii foşti militari din acest grup terorist care s-au dispersat în toate direcţiile: în Africa, au revenit la viaţa civilă şi la delincvenţă în regiunile Rusiei sau au semnat un contract cu Ministerul rus al Apărării", a adăugat el.

După rebeliunea eşuată a grupării paramilitare Wagner din 23-24 iunie şi încheiată printr-un acord mediat de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, liderul de atunci al grupării, Evgheni Prigojin, între timp mort împreună cu principalii săi colaboratori din Wagner într-un misterios accident aviatic pe 23 august, a acceptat să se stabilească în Belarus, în timp ce luptătorii Wagner au trebuit să aleagă între venirea împreună cu el în această ţară, intrarea în rândul trupelor regulate ale armatei ruse sau revenirea la casele lor.

De atunci, unii dintre mercenarii Wagner au plecat în Africa, unde gruparea paramilitară a fost puternic implicată şi când era sub conducerea lui Prigojin, iar alţii au semnat contracte cu Ministerul rus al Apărării şi în prezent iau parte din nou la operaţiunile de luptă în Ucraina, mai ales în zona oraşului Bahmut, cucerit de trupele ruse în luna mai după un asalt îndelungat în care trupele Wagner s-au aflat în linia întâi şi au recrutat pentru aceste lupte numeroşi condamnaţi din închisorile ruseşti.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite