May are zilele numărate la Downing Street 10. Laburiştii şi-au anunţat retragerea din negocierile pentru Brexit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Incapabilă să pună în practică Brexitul, Theresa May are zilele numărate la conducerea Guvernului britanic. Liderul opoziţiei a anunţat-o deja în legătură cu eşecul negocierilor, în timp ce colegii ei de partid îi caută un înlocuitor.

Theresa May este presată să se retragă de la şefia Guvernului britanic, scrie AFP. Preluând funcţia de premier în vara lui 2016 cu misiunea de a transpune în practică votul pentru ieşirea Marii Britanii din UE, ea nu a reuşit să ajungă la un acord cu Bruxellesul şi nici cu parlamentarii de la Londra.

Joi, într-o reuniune cu parlamentari din tabăra sa, Partidul Conservator, a fost constrânsă să anunţe „un calendar pentru alegerea noului lider“, adică a înlocuitorului său la conducerea Guvernului.

„Toţi din politica britanică vorbesc despre ea la trecut“, dă asigurări The Gurdian.

„A eşuat, a eşuat complet“, spune Tim Bale, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Queen Mary din Londra.

În opinia majorităţii analiştilor şi editorialiştilor, Theresa May, în vârstă de 62 de ani, este cea mai vinovată persoană de situaţia de impas din prezent, întrucât s-a pliat pe dorinţa susinătorilor unui Brexit dur, a convocat alegeri generale în care a pierdut majoritatea absolută în Parlament şi a ignorat liniile anunţate de UE pentru negocierea acordului, notează AFP.

Meg Russell, de la Universitatea din Londra, afirmă că May a ales să acţioneze ca şef de partid şi să nu construiască un consens naţional.

„Discuţiile cu privire la Brexit au mers atât de departe cât a fost posibil“, scrie liderul laburiştilor Jeremy Corbyn într-o scrisoare în care o anunţă pe May că întrerupe negocierile cu ea.

Corbyn justifică încetarea acestor negocieri prin decizia lui May de a stabili la începutul lui iunie un calendar pentru alegerea unui nou lider al conservatorilor.

Theresa May „nu mai este în măsură să ajungă la o soluţie de compromis“, conchide liderul laburist.

Mai multe nume sunt vehiculate pentru înlocuirea lui May, între care fostul ministru de Externe Boris Johnson, ministrul Mediului Michael Gove şi actualul ministru de Externe Jeremy Hunt.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite