Marea Britanie nu are un „Plan B” dacă premierul Boris Johnson nu şi-ar mai putea exercita atribuţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce s-ar întâmpla dacă starea de sănătate a premierului britanic Boris Johnson s-ar înrăutăţi din cauza coronavirusului, iar el sau membri ai echipei sale nu şi-ar mai putea exercita atribuţiile? În conformitate cu constituţia nescrisă a Marii Britanii, răspunsul nu este clar, relatează Reuters. Spre deosebire de alte state, Regatul Unit nu are o Constituţie propriu-zisă.


Nu există un singur document constitutional în Marea Britanie, ci doar o sumă de legi, practici şi convenţii consacrate prin tradiţie şi de principii de drept comun, între care cel mai important este domnia legii.

Johnson şi secretarul pentru Sănătate Matt Hancock au declarat că sunt capabili să îşi  continue activitatea în auto-izolare la domiciliu, după ce au confirmat că au fost testaţi pozitiv pentru coronavirus.

Dar faptul că doi membri atât de importanţi ai guvernului britanic au contactat boala, iar consilierul lor medical este la rândul său auto-izolat cu simptome, ridică întrebări despre cum ar funcţiona guvernul fără ei într-un moment de criză globală.

Nu există un „Plan B”

Având în vedere că există doar o colecţie de precedente uneori străvechi şi contradictorii, nu există un „Plan B”, sau un scenariu de succesiune simplu, consacrat oficial, potrivit specialiştilor.

„Nu ne-am mai aflat într-o astfel de situaţie, nu a trebuit să ne gândim la asta din acest punct de vedere”, a declarat Catherine Haddon, membră a Institute for Government.

În timp ce în Statele Unite atribuţiile preşedintelui sunt preluate de vicepreşedinte dacă şeful statului moare sau devine incapabil de a-şi exercita atribuţiile, Marea Britanie nu are un vicepremier sau un prim-ministru interimar care să preia funcţia.

Downing Street a anunţat deja că secretarul de Externe, Dominic Raab, ar prelua atribuţiile premierului, dacă ar fi necesar.

Întrebat cine ar exercita atribuţiile de prim-ministru, purtătorul de cuvânt al premierului a spus: „Primul ministru are puterea de a delega responsabilitatea oricăruia dintre miniştrii săi, dar deocamdată este prim-ministrul şi apoi secretarul de Externe.”

Cazuri celebre din istoria Marii Britanie

În iunie 1953, prim-ministrul Winston Churchill a suferit un atac cerebral în timp ce era în funcţie. Boala lui a fost ţinută atât de secretă, încât unii miniştri nu au ştiut acest lucru

Churchill i-a surprins pe medici recuperându-se rapid, el revenind în Downing Street şi conducând cabinetul două luni mai târziu.

Mai recent, Tony Blair a fost tratat de două ori pentru o afecţiune cardiacă în timp ce era prim-ministru la începutul anilor 2000, de fiecare dată scurtând volumul de muncă timp de câteva zile.

Oficialii au spus că, dacă ar fi fost incapacitat, atunci John Prescott ar fi preluat rolul de premier.
Nu există nicio sugestie că Johnson nu este în măsură să-şi îndeplinească funcţia, iar purtătorul de cuvânt al acestuia a spus că acesta îşi va continua activitatea prin teleconferinţe.

Câteva sute de mii de români trăiesc în UK, majoritatea având locuri de muncă în domeniul serviciilor din UK.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri