Manifestaţie pentru unitatea Spaniei, la Barcelona FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de persoane participă duminică, pentru a doua zi consecutiv, la o manifestaţie la Barcelona pentru unitatea Spaniei şi împotriva referendumului din Catalonia, demonstraţia fiind organizată de Societatea Civilă Catalană. Scriitorul Mario Vargas Llosa, laureat al premiului Nobel pentru literatură, a ţinut un discurs în faţă demnstranţilor.

Aproximativ 350.000 de persoane au participat, duminică, la prima manifestaţie majoră de la Barcelona împotriva independenţei Cataloniei de la începutul crizei dintre separatişti şi Madrid, a declarat poliţia municipală pe Twitter. Organizatorii spun însă că ar fi vorba despre peste un milion de participanţi.

Cu două ore înainte de începerea manifestaţiei, sute de persoane s-au strâns deja în Piaţa Urquinaona, cu drapele ale Cataloniei, Spaniei şi Uniunii Europene.

Sute de persoane au venit cu autocarele la acest miting din diferite zone ale Spaniei.

 Marşul are loc cu două zile înaintea unei reuniuni în plen a parlamentului catalan în care s-ar putea declara unilateral independenţa Cataloniei de Spania.

Convocaţi de organizaţia Societatea Civilă Catalană sub sloganul "Gata! Haideţi să redevenim raţionali!", participanţii au parcurs centrul capitalei catalane având asupra lor steaguri ale Spaniei, Cataloniei şi ale Uniunii Europene şi strigând lozinci precum "Trăiască Spania şi trăiască Catalonia!"

La manifestaţii au venit reprezentanţi ai mai multor partide, între ei preşedintele filialei locale a Partidului Popular (PP, conservator, de guvernământ), Xavier García Albiol, care l-a avertizat pe şeful executivului catalan Carles Puigdemont că "nu va avea câştig de cauză". La rândul său, ministrul sănătăţii, catalana Dolors Montserrat, a dat asigurări că guvernul premierului Mariano Rajoy "nu va abandona" şi "nu va lăsa singur" niciun catalan.

Mitingul are loc la 24 de ore de la manifestaţiile din întreaga Spanie, pentru dialog şi unitate şi pentru apărarea "naţiunii şi Constituţiei".

Mario Vargas Llosa: “Democraţia spaniolă este aici pentru a rămâne şi nicio conspiraţie separatist nu o va distruge”

Scriitorul Mario Vargas Llosa a afirmat, într-un discurs rostit duminică în faţa manifestanţilor că nicio “conspiraţie separatistă” nu va distruge democraţia spaniolă.

“Democraţia spaniolă este aici pentru a rămâne şi nicio conspiraţie separatist nu o va distruge”, a spus Llosa, după ce i-a adus un omagiu Barcelonei, “capital spaniolă a culturii”.

Scriitorul în vârstă de 81 de ani, laureat al premiului Nobel pentru literatură, a precizat că pasiunea poate fi periculoasă când este motivată de fanatism şi rasism. “Cea mai rea dintre toate este pasiunea naţionalistă”, a adăugat el.

Vargas Llosa a mai afirmat că nu va permite distrugerea a ceea ce s-a construit în 500 de ani de istorie. “Credem în coexistenţă, în libertate şi le vom demonstra acestor separatişti că Spania este o ţară modernă, care nu va ceda în faţa unei conspiraţii separatist care vrea să o transforme într-o ţară din lumea a treia. Trăiască libertatea, visca Cataluna. Viva la libertad, visca Cataluña, viva España”.

Scriitorul Mario Vargas Llosa, laureat al premiului Nobel pentru literatură, a apreciat duminică faptul că manifestaţia convocată în această zi la Barcelona în favoarea unităţii Spaniei este "cea mai bună dovadă" că există un sector "foarte amplu de catalani" care nu se simt reprezentaţi de separatişti, transmite EFE. 

 "Există un sector foarte amplu de catalani care nu vor lovitura de stat dată de executivul catalan şi care, dimpotrivă, cred că Spania şi Catalonia sunt unite de mai bine de cinci secole şi că nimeni şi nimic nu-i poate despărţi", a declarat Llosa pentru televiziunea spaniolă TVE.

Scriitorul peruan, care are şi cetăţenie spaniolă, a participat duminică la o manifestaţie de proporţii convocată în Barcelona în apărarea unităţii Spaniei, cu două zile înaintea unei sesiuni a parlamentului catalan în care s-ar putea declara unilateral independenţa provinciei. 

Mii de spanioli au demonstrat şi sâmbătă pentru unitatea ţării lor, în pofida tensiunilor dintre Madrid şi Barcelona, legate de controversatul referendum asupra autodeterminării din Catalonia.

 În urma referendumului controversat privind autodeterminarea Cataloniei, demonstraţii pentru "dialog" sau "unitate" au avut loc în Spania, cu câteva zile înainte de o eventuală declaraţie de independenţă.

Câteva sute de spanioli îmbrăcaţi în alb s-au adunat sâmbătă la Madrid şi Barcelona pentru a cere un dialog între catalani şi restul Spaniei sub sloganul "Parlem? Hablemos? "(" Vorbim? "În catalană şi spaniolă).​

"Spania este mult mai bună decât liderii săi", se spune într-un manifest al organizatorilor evenimentului, difuzat de site-ul Change.org, care a adunat în jur de 9000 de semnături în dimineaţa zilei de sâmbătă.

Un marş "patriotic" a adunat în centrul Madridului mii de oameni pentru a "apăra unitatea Spaniei" cu steaguri spaniole, care se văd şi pe faţadele clădirilor capitalei spaniole.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite