Teodor Meleşcanu, despre situaţia din Catalonia: „Este ilegal să se decidă fragmentarea unei ţări fără negocieri cu guvernul“ ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teodor Meleşcanu FOTO gov.ro
Teodor Meleşcanu FOTO gov.ro

Ministrul de Externe Teodor Meleşcanu a avut astăzi prima reacţie după referendumul organizat de catalani pentru separarea de Spania. Şeful diplomaţiei române a declarat că „este ilegal să se decidă cu privire la fragmentarea unei ţări fără negocieri cu guvernul“ ei.

„Poziţia noastră cu privire la situaţia din Kosovo, Metohia, ceea ce este valabil şi pentru Catalonia şi pentru Kurdistan, poziţia noastră este una de principiu. Considerăm că este ilegal să se decidă cu privire la fragmentarea unei ţări fără negocieri cu guvernul şi cu statul care este practic singura organizare care reprezintă structurarea unei ţări“, a declarat Teodor Meleşcanu în marja celei de-a 63-a sesiuni anuale a Adunării Parlamentare a NATO, care se desfăşoară la Bucureşti.

Ministrul român a evocat dreptul internaţional.

„Prin urmare, noi rămânem fideli acestei poziţii indiferent ce se întâmplă în alte părţi ale Europei sau ale lumii şi sperăm foarte mult că ceilalţi parteneri UE şi din alte organizaţii vor înţelege că este o poziţie de principiu, de principii, pe care o respectăm dacă vrem să respectăm integral prevederile Dreptului internaţional“, a subliniat Teodor Meleşcanu.

Separatiştii catalani au sfidat justiţia spaniolă şi Guvernul central de la Madrid şi au organizat un referendum de independenţă. Potrivit lor, 2,2 milioane de oameni (42% dintre cei înscrişi în liste) au votat şi 90% dintre ei au ales separarea de Spania. Guvernul spaniol, care a interzis referendumul, le-a cerut catalanilor să dizolve Parlamentul regional şi să organizeze noi alegeri.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite