Mai mulţi militari şi poliţişti turci s-au sinucis după puciul eşuat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Generali turci aduşi în faţa instanţei. În centrul imaginii, Akin Ozturk, fostul comandant al Forţelor aeriene turce FOTO Anadolu
Generali turci aduşi în faţa instanţei. În centrul imaginii, Akin Ozturk, fostul comandant al Forţelor aeriene turce FOTO Anadolu

Mai mulţi militari şi poliţişti turci s-au sinucis ori au încercat să se sinucidă după lovitura de stat eşuată din 15 iulie, ultimul fiind un colonel care şi-a luat viaţa vineri.

Despre acesta din urmă, care a fost secundul comandantului unei brigăzi, autorităţile afirmă că s-a sinucis nu pentru că s-ar fi temut de represalii, ci din cauza depresiei provocate de sentimentul că nu a reuşit să împiedice tentativa de lovitură de stat, transmite agenţia EFE, citată de Agerpres.

Un alt colonel, de data aceasta acuzat că a participat la puci, a ameninţat vineri că se aruncă de pe unul dintre podurile ce trec peste Bosfor la Istanbul. Însă el a fost în cele din urmă arestat.

Printre cei care şi-au pus capăt zilelor după puciul eşuat de vinerea trecută se regăsesc guvernatorul unui district şi trei poliţişti bănuiţi de implicare în tentativa de lovitură de stat.

Ultimul bilanţ al victimelor acestei încercări a unei facţiuni din armată de a prelua puterea indică 270 de morţi, dintre care 24 sunt din rândul participanţilor activi la lovitura de stat. În confruntările cu puciştii şi-au pierdut viaţa 72 de soldaţi şi 5 poliţişti, precum şi 179 de civili.

Atât preşedintele Recep Tayyip Erdogan, cât şi premierul Binali Yildirim au admis că au existat deficienţe în activitatea serviciilor de informaţii, care nu i-au informat despre iminenţa acestei lovituri de stat, pusă de ei pe seama clericului Fethullah Gulen, autoexilat în Statele Unite.

Amploarea epurării

Într-un interviu pentru Reuters, preşedintele turc a subliniat că forţele armate ale ţării sale vor fi restructurate şi vor primi „sânge proaspăt“ rapid.

Potrivit lui, numărul persoanelor reţinute după puciul eşuat a ajuns la 10.410 persoane.

Dintre cei reţinuţi, 4.060 au fost plasaţi în arest, a precizat el.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Partidului Justiţiei şi Dezvoltării, aflat la putere în Turcia, Yasin Aktay, a precizat că forţele de ordine au reţinut 7.423 de militari, 287  de poliţişti şi 2.014 judecători şi procurori. De asemenea 686 de civili au ajuns după gratii.

Dintre cei aproape 7.500 de militari care au ajuns după gratii, 162 sunt generali.

În plus, peste 37.500 de angajaţi din administraţia publică şi ofiţeri de poliţie au fost suspendaţi din funcţie. De asemenea, 21.000 de profesori de la şcoli private şi-au pierdut licenţele.

„Ziua Memoriei Martirilor“, sărbătorită anual pe 15 iulie

Pe 15 iulie, Turcia va marca în fiecare an „Ziua Memoriei Martirilor“, a anunţat Erdogan joi seara, într-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o la Ankara, transmite AP, potrivit news.ro.

„De la civili şi până la poliţişti, generaţiile viitoare nu vor uita niciodată eroii care au luptat pentru democraţie pe 15 iulie“, a declarat preşedintele islamo-conservator turc.

Guvernul a anunţat că 246 de susţinători ai regimului - atât membri ai forţelor de securitate, cât şi civli - au fost ucişi în timpul tentativei de lovitură de stat, dar şi 24 de pucişti.

Pe de altă parte, premierul turc Binali Yildirim a apreciat vineri că nu toţi cei care se află în spatele puciului eşuat au fost reţinuţi în operaţiunile de după această încercare de răsturnare a regimului.

Există „un risc ca nişte nebuni să acţioneze din răzbunare şi o respingere a înfrângerii“, a avertizat şeful Guvernului de la Ankara.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite