Madridul şi Roma insistă asupra necesităţii unui sistem european de colectare a datelor pasagerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Necesitatea unui sistem european de colectare a datelor furnizate de călători companiilor aeriene a fost subliniată recent de către ministrul spaniol de Interne şi omologul său italian, în contextul ameninţărilor teroriste din Europa, informează AFP.

Cei doi oficiali europeni consideră că o asemenea măsură ar putea ajuta serviciile de securitate occidentale să lupte mai eficient împotriva terorismului şi a marii criminalităţi.

„Cei doi miniştri sunt de acord să sublinieze consecinţele pozitive ale adoptării Directivei Europene - PNR (Passenger Name Record)”, a declarat ministrul spaniol de Interne, Jorge Fernandez Diaz, în urma unei întrevederi oficiale cu omologul său italian, Angelino Alfano.

Sistemul de înregistrare PNR conţine informaţii furnizate de către pasageri şi culese de către companiile de transport aerian în cadrul procedurilor de rezervare şi înregistrare. Datele colectate se referă la numele pasagerului, informaţii despre itinerariu, informaţii despre bilet, adresa şi numărul de telefon, mijloacele de plată utilizate, numărul cardului de credit, agenţia de voiaj, numărul sediului şi informaţii referitoare la bagaje.

În momentul de faţă, circa 15 state s-au dotat cu tehnologii naţionale de acest tip, însă Parlamentul European necesită în primă fază adoptarea unei legislaţii europene privind protecţia datelor pentru a crea un sistem centralizat. Demersul nu a putut fi realizat deoarece dezbaterile sunt blocate din 2011.

Ministrul spaniol şi cel italian de Interne şi-au exprimat speranţa că în viitorul apropiat Parlamentul European va debloca procedura. 

„Este vorba de un instrument crucial de luptă împotriva terorismului jihadist şi a marii criminalităţi”, au mai precizat cei doi, conform unui comunicat.

Miniştrii de Interne din şase state europene (G6) reuniţi la Paris in noiembrie 2014 au convenit să apere si sa promoveze această măsură în faţa Parlamentului European. Aceste ţări sunt Spania, Germania, Marea Britanie, Italia, Polonia şi Franţa. 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite