Macron s-a dotat cu o forţă operaţională antiteroristă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emmanuel Macron FOTO EPA
Emmanuel Macron FOTO EPA

Preşedinţia Franţei a anunţat miercuri înfiinţarea Centrului naţional contra terorismului, care a fost plasat în subordinea lui Emmanuel Macron. Această forţă operaţională antiteroristă va fi condusă de către Pierre de Bousquet de Florian, fostul şef al Direcţiei de Supraveghere de Teritoriului (DST), un serviciu de informaţii al Ministerului francez de Interne.

Noua structură va fi corelată Coordonării Naţionale a Informaţiilor, care va fi condusă tot de către Pierre Bousquet de Florian, relatează AFP, potrivit news.ro.

Palatul Élysée a anunţat totodată că Direcţia Generală pentru Securitate Internă (DGSI) urmează să fie condusă de către Laurent Nuñez, actualul prefect al poliţiei din Bouches-du-Rhône, iar Direcţia Generală a Serviciilor Externe (DGSE) de către Bernard Emié, ambasadorul Franţei în Algeria.

Laurent Nuñez, născut în 1964, este absolvent ENA şi asigură din 2015 şefia poliţiei în Bouches-du-Rhône din 2015.

Bernard Emié, de asemenea absolvent ENA, născut în 1958, aflat în post la Alger din 2014, a fost consilier tehnic şi diplomatic al lui Jacques Chirac la Élysée în perioada 1995-1998.

Noul Centru naţional francez de luptă împotriva terorismului, care are pentru început  o echipă de 20 de oameni, mai ales analişti, va fi însărcinat cu „dirijarea strategică a serviciilor de informaţii“, cu obiectivul de a se asigura de buna lor coordonare, dar „în niciun caz cu conducerea lor operaţională“, a precizat Elysée.

Această structură urmează totodată să „propună preşedintelui planuri concrete cu privire la acţiunea serviciilor de informaţii“ şi „va prezenta un raport săptămânal în Consiliul Apărării, în care se elaborează strategia luptei împotriva terorismului“.

Obiectivul este „decompartimentarea“ diverselor servicii de informaţii, dar „nu crearea unui nou nivel“ al deciziei, a precizat preşedinţia franceză într-o sesiune de informare cu privire la acest dosar.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite