Londra, în stare de şoc: Cum s-a desfăşurat atacul terorist care a zguduit capitala britanică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ingrid Loyau-Kennet a discutat cu agresorii, încercând să-i calmeze FOTO Twitter
Ingrid Loyau-Kennet a discutat cu agresorii, încercând să-i calmeze FOTO Twitter

O stradă din cartierul londonez Woolwich a fost scena unei crime oribile petrecute miercuri după-amiază, când doi bărbaţi de culoare au dat cu maşina peste un militar britanic, iar apoi l-au atacat cu un satâr şi un cuţit de măcelar şi l-au decapitat.

La oribila scenă au participat zeci de martori, iar unul dintre ei a dezvăluit pentru un post local de radio cum i-a privit pe cei doi atacatori comportându-se „ca nişte animale“. „Îl tăiau în bucăţi. Tipii ăştia doi erau nebuni, erau nişte animale. L-au târât pe asfalt, l-au aruncat în mijlocul drumului şi l-au lăsat acolo“, a declarat bărbatul, pe nume James, pentru LBC Radio. Cei doi agresori, care şi-au filmat fărădelegea, au fost auziţi strigând „Allah Akbar“ („Allah e mare“), spun martorii oculari citaţi de „Daily Mail“.

Înlăturaţi Guvernul, căci guvernanţilor nu le pasă de voi!

Înarmat cu un satâr şi cu un cuţit, cu mâinile pline de sânge, unul dintre atacatori a profitat de prezenţa camerelor de luat vederi a face o declaraţie publică către poporul britanic. „Jurăm pe Allah cel Atotputernic că nu vom înceta niciodată să luptăm împotriva voastră. Ne cerem scuze pentru femeile care au fost nevoite să vadă aşa ceva pe stradă astăzi, dar şi pe teritoriile noastre femeile sunt nevoite să vadă atrocităţi. Voi, locuitori ai Marii Britanii, nu veţi fi niciodată în siguranţă. Înlăturaţi Guvernul, căci guvernanţilor nu le pasă de voi“, spune unul dintre atacatori, cu un accent londonez, într-o înregistrare difuzată de postul de televiziune ITV.

„Singurul motiv pentru care l-am omorât pe acest om astăzi este acela că zilnic musulmani sunt ucişi de către soldaţi britanici. Cu acest soldat britanic, este ochi pentru ochi şi dinte pentru dinte“, a mai spus tânărul îmbrăcat cu o jachetă neagră, blugi, pantofi de sport şi o căciulă neagră.

După o întârziere de 20 de minute, blamată de parlamentarii britanici, poliţiştii londonezi au sosit la faţa locului. Agresorii au început să atace forţele de ordine, moment în care poliţiştii au deschis focul şi i-au împuşcat. Cei doi bărbaţi au fost transportaţi la două spitale diferite din Londra, unde primesc îngrijiri medicale. Unul dintre ei se află în stare gravă.

Potrivit BBC, unul dintre suspecţi este cetăţean britanic de origine nigeriană, fiind identificat drept Michael Adebolajo. Poliţiştii londonezi au efectuat ieri raiduri la casa suspectului din Romford (Essex) şi cred  că cei doi suspecţi sunt musulmani fundamentalişti. Există suspiciuni că Adebolajo ar face parte dintr-o organizaţie islamică radicală numită Al Muhajiroun. Percheziţii s-au făcut şi la două proprietăţi din Londra şi Lincolnshire.

Este un act barbar, un atac înspăimântător, produs la periferia Londrei; în mod evident, este un incident cu caracter terorist

Aflat într-o vizită oficială la Paris, premierul britanic David Cameron a calificat atacul din Woolwich drept unul „terorist“. „Este un act barbar, un atac înspăimântător, produs la periferia Londrei; în mod evident, este un incident cu caracter terorist“, a declarat şeful Guvernului britanic miercuri, în timpul unei conferinţe de presă comună cu preşedintele francez François Hollande. Tot miercuri, Cameron a convocat o reuniune de urgenţă a comitetului de securitate Cobra, guvernul de la Londra organizând astfel de întâlniri doar în cazul incidentelor cu implicaţii pentru securitatea naţională.

„Nu este numai un atac împotriva Marii Britanii şi a modului de viaţă britanic. Este şi o trădare a islamului şi a comunităţilor musulmane care oferă atât de mult ţării noastre. Nimic în Islam nu justifică un astfel de act înspăimântător. Nu vom ceda niciodată în faţa terorii sau a terorismului în orice formă“, a declarat Cameron ieri, după reuniunea celulei de criză.

Atacul de miercuri din Woolwich (sud-estul Londrei) a şocat Marea Britanie, însă şefii serviciului de securitate naţională se temeau tocmai de un asemenea atac, consideră Dominic Casciani, corespondentul BBC pe teme de politică internă. „Marea Britanie a fost martoră la o serie de proteste ale grupărilor radicale islamiste, care au fost organizate pentru a protesta faţă de soldaţii care au luptat în Afganistan”, reaminteşte Casciani, care susţine că semnele unui posibil atac terorist se întrevedeau de o lungă perioadă de timp.

Mai bine ca armele să fie îndreptate către mine decât spre copiii care începeau să iasă de la şcoală

Ingrid Loyau-Kennet, membră a unei organizaţii de cercetaşi, în vârstă de 48 de ani şi mamă a doi copii, a dat dovadă de un „curaj extraordinar“ miercuri, după ce i-a înfruntat pe cei doi fanatici musulmani şi a încercat să-i calmeze înainte ca aceştia să comită o altă crimă.

„Mă îndreptam spre casă, după o excursie în Franţa. Luasem autobuzul ca să mă întâlnesc cu copiii mei“, a povestit femeia pentru cotidianul britanic „The Guardian“. Supranumită de presa britanică „Îngerul din Woolwich”, Ingrid a coborât în fugă din autobuzul în care se afla şi, fiindcă avea pregătirea necesară, a vrut
să-i dea primul ajutor soldatului, crezând că acesta fusese victima unui accident rutier. Femeia a observat că soldatul nu avea puls, aşa că s-a îndepărtat de cadavrul care zăcea pe caldarâm şi a intrat în vorbă cu cei doi atacatori. Deşi bărbaţii erau încă înarmaţi, acest lucru n-a speriat-o pe Ingrid. Femeia i-a implorat pe atacatori să-i dea armele, iar unul dintre ei i-a spus: „Vrem să începem un război în Londra diseară”.

Ea a povestit că unul dintre atacatori a avertizat-o să nu atingă cadavrul, spunându-i că „e un soldat britanic, a omorât musulmani“. „N-am fost speriată, pentru că nu era băut sau drogat”, a mărturisit cercetaşa în urma interacţiunii sale cu atacatorul.

Britanica nu s-a lăsat cu una, cu două şi i-a cerut şi celuilalt atacator armele. „M-am gândit că era mai bine ca ele (n.r. – armele ) să fie îndreptate către o singură persoană, ca mine, decât spre oricine altcineva, în acel moment în care copiii începeau să iasă de la şcoală“, a mai spus Ingrid.

Întrebată dacă nu s-a temut pentru viaţa ei, britanica a răspuns: „Mai bine eu decât un copil. Erau tot mai multe mame cu copii care se opreau prin preajmă. Era important”. Britanica a spus că a tras de timp, întrebându-i pe atacatori ce doresc, în aşteptarea patrulelor de poliţie.

Ieri, parlamentarii britanici au lăudat-o pe Ingrid pentru „curajul ei extraordinar”.

Proteste antimusulmane în Woolwich

La câteva ore după ce soldatul britanic a fost omorât în plină stradă, zeci de membri ai grupării de extremă dreapta English Defence League (EDL) au protestat la intrarea în Woolwich Royal Arsenal, scandând sloganuri antimusulmane şi îmbrâncindu-se cu poliţiştii. Protestul extremiştilor, organizat cu ajutorul reţelelor sociale, a durat o oră. Forţele de ordine au blocat ieşirea dintr-un pub şi au dejucat o tentativă de a ataca o moschee. Liderul EDL a cerut guvernului britanic să reacţioneze şi să înţeleagă că „britanicii sunt foarte mâhniţi“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite