Liberal-democraţii din Marea Britanie: „Problema românilor şi a bulgarilor nu ar trebui să existe”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liberalii-democraţi din Anglia susţin că românii şi bulgarii nu ar trebui să fie discriminaţi FOTO epochtimes.com
Liberalii-democraţi din Anglia susţin că românii şi bulgarii nu ar trebui să fie discriminaţi FOTO epochtimes.com

Liberal-democraţii din Marea Britanie sunt de părere că ţara ar trebui să acţioneze conform legislaţiei UE şi să îi trateze pe cetăţenii bulgari şi români ca pe toţi ceilalţi cetăţeni europeni. Începând cu 2014, aceştia vor avea drepturi depline de circulaţie.

Potrivit versiunii electronice The Guardian, un reprezentant al liberal-democraţilor a declarat:

Problema românilor şi a bulgarilor nu ar trebui să existe. Avem legislaţia europeană. Orice facem ar trebui să se aplice tuturor statelor membre UE. Suntem de acord să ne asigurăm că regulile sunt corecte. Dar ele nu ar trebui să se aplice doar românilor şi bulgarilor. Trebuie să ne uităm la regulile pentru toţi migranţii UE.

Downing Street a transmis vineri prin intermediul purtătorului de cuvânt al premierului că analizează posibilitatea impunerii unor limite, Marea Britanie fiind deschisă numai „celor mai buni şi mai deştepţi.”

La rândul său, purtătorul de cuvânt a spus: „Am fost şi suntem foarte clari asupra faptului că îi aşteptăm pe cei mai buni şi mai deştepţi în Marea Britanie şi susţinem imigraţia care ajută economia britanică şi piaţa locurilor de muncă. Nu suntem deschişi, totuşi, abuzurilor drepturilor de circulaţie în ceea ce priveşte presiunile pe care le pot exercita asupra Marii Britanii. Susţinem drepturile depline de circulaţie dacă sunt în beneficiul economiei noastre. Este o apreciere generală. Dacă există oameni care ne pot ajuta economia, sunt foarte bineveniţi.”

Europarlamentarii români şi bulgari să îi adreseze o scrisoare lui Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, pentru a reclama discriminarea. Într-o scrisoarea citată de Reuters, aceştia transmit: „Considerăm că un val de declaraţii ostile de la începutul anului caută să stigmatizeze aceşti cetăţeni ca europeni de mâna a doua care reprezintă o ameninţare pentru sistemul social doar pentru că vor să îşi exercite drepturile esenţiale de circulaţie liberă şi muncă.”

Marea Britanie s-a arătat sceptică, vis-a-vis problema „controalelor de tranziţie”, impuse românilor şi bulgarilor timp de şapte ani de la integrarea lor în UE în 2007, care ar putea duce la stabilirea unui număr mare de cetăţeni din cele două state în Marea Britanie.

Conservatorii au criticat fostul guvern, pentru că nu a impus aceste controale atunci când alte opt state est-europene s-au alăturat Uniunii Europene în 2004.

Mark Harper, ministrul conservator al Imigraţiei, a declarat că restricţii ar putea fi impuse în ceea ce priveşte accesul la sistemul naţional de asigurări de sănătate şi unele beneficii sociale.

Într-un interviu pentru emisiunea postului BBC Two, Daily Politics de miercuri, acesta a declarat: „Vrem să ne asigurăm că cetăţenii Bulgariei şi României vin aici, muncesc şi contribuie, aşa cum mulţi fac deja. Ce nu vrem sunt oamenii care vin în această ţară doar pentru a beneficia de ajutoare sociale şi pentru a trăi de pe urma statului. Nu analizăm doar care sunt regulile noastre, ce sunt de fapt destul de dure. Analizăm aceste reguli în comparaţie cu vecinii noştri europeni pentru a ne asigura că dacă cineva va face o alegere pe baza câştigului şi pe baza a ceea ce poate obţine de la stat, să ne asigurăm că nu suntem cea mai permisivă ţară.”

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite