Lavrov declară că Ucraina trebuie să rezolve problema reluării transporturilor de cereale prin „deminarea porturilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul rus de Externe consideră că Ucraina trebuie să demineze porturile          OTO EPA-EFE
Ministrul rus de Externe consideră că Ucraina trebuie să demineze porturile          OTO EPA-EFE

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov, a declarat, miercuri, că sarcina de a rezolva problema reluării transporturilor de cereale prin deminarea porturilor revine Ucrainei, relatează Reuters.

Şeful diplomaţiei ruse a spus că nu este necesară nicio acţiune din partea Rusiei, deoarece Moscova şi-a asumat deja angajamentele necesare. „Declarăm zilnic că suntem dispuşi să garantăm siguranţa navelor care părăsesc porturile ucrainene şi se îndreaptă către golf (n.r. Bosfor), suntem dispuşi să facem acest lucru cooperând cu colegii noştri turci”, a afirmat Lavrov după discuţiile cu omologul său turc, Mevlut Cavusoglu, la Ankara.

„Pentru a rezolva problema, singurul lucru necesar este ca ucrainenii să lase navele să iasă din porturile lor, fie prin deminarea lor, fie prin delimitarea coridoarelor sigure, nu mai este nevoie de nimic altceva”, a subliniat el.

Lavrov a invocat că principala problemă este ”refuzul categoric” al preşedintelui ucrainean Volodimir de a rezolva problema porturilor minate.

„Dacă în prezent şi-au schimbat poziţia, atunci, din partea noastră nu există complicaţii, să vedem cum pot fi puse în practică acordurile preliminare pe care le-am discutat ieri şi astăzi”, a menţionat ministrul rus de Externe.

Vorbind alături de omologul său turc Mevlut Cavusoglu la Ankara, Lavrov a recunoscut într-o conferinţă comună cu omologul său turc Mevlut Cavusoglu, la Ankara, că apreciază eforturile Turciei de a căuta modalităţi de soluţionare a problemei.

Oficialul rus de rang înalt a specificat că ”operaţiunea militară specială” a Rusiei în Ucraina decurge conform planului, iar negocierile de pace ar trebui să fie reluate înainte să existe vreo şansă de discuţii între preşedintele rus, Vladimir Putin, şi omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Peste 1.000 de prizonieri din Mariupol, trimişi în Rusia pentru a fi judecaţi

Imagini cumplite cu momentul în care un pod pe care se aflau zeci de persoane se prăbuşeşte în Mexic VIDEO 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite