La cât a micşorat Volodimir Zelenski vârsta de încorporare în armata ucraineană

0
Publicat:

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat un proiect de lege care prevede reducerea vârstei minime de recrutare, relatează The Guardian.

Pentru că mulţi şi-au pierdut viaţa sau au fost răniţi, e nevoie de noi recruţi, foto BBC
Pentru că mulţi şi-au pierdut viaţa sau au fost răniţi, e nevoie de noi recruţi, foto BBC

Astfel, vârsta minimă de recrutare a fost micşorată de la 27 la 25 de ani, în condițiile în care forțele țării, depășite numeric și ca armament de Rusia, au fost obligate să fie mai mult defensivă, după un asalt eșuat în timpul verii și în condițiile unei oboseli generalizate pe front și în societate în general.

Proiectul de lege, care extinde numărul de civili pe care armata îi poate mobiliza pentru a lupta, se încadrează în legea marțială, care este în vigoare de când Rusia a lansat invazia la scară largă, în februarie 2022. Pentru că a stârnit dezbateri aprinse, acesta se afla pe masa lui Volodimir Zelenski de când a fost aprobat de legislatori, în mai 2023.

În primele săptămâni după invazie, sute de mii de ucraineni obișnuiți s-au oferit voluntari pentru a servi pe front, într-o explozie de patriotism, care a ajutat la menținerea independenței țării și la respingerea atacului inițial.

Acum, însă, după mai bine de doi ani, mulți dintre acei recruți inițiali au murit, sunt răniți sau pur și simplu epuizați, iar armata are nevoie de oameni pentru a umple rândurile. Cei mai mulți dintre cei care voiau să lupte s-au înrolat deja, aşa că armata trebuie să recruteze din rândul celor care au fost reticenţi încă de la început.

De asemenea, Kievul se luptă cu o lipsă de aprovizionare cu muniție, deoarece finanțarea vitală din partea SUA rămâne blocată de republicanii din Congres.

Videoclipuri devenite virale pe internet în ultima vreme au surprins imagini cu bărbați luaţi cu forţa de pe stradă pentru a fi recrutați. De asemenea, sunt tot mai numeroase scandalurile de corupție în care mai mulţi oficiali au luat mită pentru a oferi scutiri la recrutare. Acesta este şi motivul pentru care în august 2023 Volodimir Zelenski a concediat toți șefii regionali de recrutare.

Preşedintele ucrainean declara în decembrie anul trecut că armata are nevoie să mobilizeze până la 500.000 de oameni în plus.

În acest moment nu se cunoaşte exact numărul bărbaţilor care vor fi afectați de noua lege.

Datele privind populația masculină a Ucrainei, citate de Financial Times, arată că, estimativ, din 11,1 milioane de bărbați ucraineni cu vârste cuprinse între 25 și 60 de ani, doar 3,7 milioane sunt eligibili pentru mobilizare. Ceilalți sunt luptători, invalizi, plecați din țară sau lucrează în domenii-cheie, de unde nu pot fi disponibilizaţi.

Reanalizarea derogărilor pe motiv de handicap

De asemenea, Volodimir Zelenski a semnat separat un al doilea proiect de lege, care le cere bărbaților care au primit derogări militare pe motiv de handicap să se supună unei alte evaluări medicale, o altă măsură care ar putea ajuta armata să recruteze mai mulți luptători.

Preşedintele ucrainean a avertizat că Rusia ar putea plănui o altă ofensivă în lunile următoare, iar trupele Kievului și-au intensificat eforturile pentru a construi fortificații defensive puternice de-a lungul unei linii de front întinse.

„Scăderea vârstei de mobilizare de la 27 la 25 de ani va sprijini capacitatea armatei ucrainene de a restabili și reconstitui unitățile existente și de a crea noi unități”, a scris miercuri, în cel mai recent raport al său, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Dar a precizat şi că întârzierile în acordarea ajutorului militar american „pot avea un impact asupra vitezei cu care Ucraina poate restabili unitățile degradate și înființa unități noi”.

Rusia respinge zvonurile că pregăteşte şi ea o nouă mobilizare

Conducerea militară rusă continuă să respingă zvonurile potrivit cărora ar plănui propria mobilizare.

Vladimir Putin a ordonat o „mobilizare parțială” a 300.000 de rezerviști în septembrie 2022, după ce, în urma unei serii de înfrângeri militare, forțele rusești s-au retras din regiunea Harkov, din estul Ucrainei, și au fost supuse unei presiuni tot mai mari în regiunea Kherson, din sud.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite