Kievul şi Moscova se acuză reciproc de noi bombardamente la centrala nucleară de la Zaporojie: Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU

0
0
Centrala nucleară de la Zaporojie FOTO Profimedia
Centrala nucleară de la Zaporojie FOTO Profimedia

Kievul şi Moscova se acuză joi de noi bombardamente la Centrala Nucleară Zaporojie, cea mai mare din Ucraina şi din Europa, ocupată de Rusia, relatează AFP.

„Cinci noi atacuri au fost semnalate în imediata apropiere a unui depozit de substanţe radioactive”, anunţă societatea ucraineană de stat Energoatom.

Societatea acuză forţele ruse de aceste bombardamente.

De cealaltă parte, Vladimir Rogov, un membru al administraţiei instalate de Moscova în această regiune ocupată parţial de armata rusă, i-a acuzat, la rândul său, într-o postare pe Telegram, pe „combatanţii lui Zelenski” şi evocă tot cinci atacuri, în acelaşi loc şi în acelaşi fel.

„Iarba a luat foc pe o mică suprafaţă, însă nimeni nu a fost rănit”, se arată în comunicatele rus şi ucrainean.

Cele două surse au anunţat apoi alte cinci atacuri cu proiectile, care au căzut în apropierea unei cazărmi de pompieri aflate în apropierea centralei.

Vladimir Rogov a acuzat că aceste bombardamente au fost efectuate cu lansatoare multiple de rachetă şi cu piese de artilerie grea de pe malul drept al Niprului.

Mai multe bombardamente cu privire la care se acuză reciproc cele două părţi au vizat săptămâna trecută centrala Nucleară Zaporijjea, alimentând temeri cu privire la o catastrofă nucleară.

Situaţia la Zaporojie provoacă îngrijorări pentru comunitatea internaţională.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a avertizat joi cu privire la riscul unei „catastrofe”.

Trupele ruse au preluat controlul asupra centralei pe 4 martie, la scurt timp de la lansarea invaziei în Ucraina, pe 24 februarie.

„Instalaţia nu trebuie folosită în cadrul operaţiunilor militare”, a subliniat secretarul general al ONU, îndemnând la delimitarea unui „perimetru demilitarizat în vederea asigurării securităţii zonei”.

Guterres face aceste declaraţii în contextul în care Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte de urgenţă, joi, pentru a discuta despre situaţie, la cererea Rusiei.

Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) a anunţat că directorul general Rafael Grossi urmează să informeze Consiliul de Securitate al ONU „despre situaţia în domeniul siguranţei şi securităţii nucleare” a centralei Zaporojie şi cu privire la „eforturile (pe care le depune) pentru a se conveni o misiune de experţi AIEA în instalaţie cât mai rapid posibil”.

Mai multe - Europa

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite