Kievul anticipează o nouă ofensivă rusă din trei direcții: „Cele mai grele bătălii de-abia urmează”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia face pregătiri pentru o escaladare majoră agresiunii sale militare din Ucraina, act care ar putea avea loc în următoarele două-trei săptămâni, avertizează secretarul general al Consiliului de Securitate și Apărare al țării vecine, Oleksi Danilov.

Soldați ucraineni FOTO Profimedia
Soldați ucraineni FOTO Profimedia

„Rusia se pregătește pentru o escaladare maximă. Adună tot ce este posibil, face exerciții și antrenamente”, a declarat oficialul ucrainean într-un interviu acordat pentru Sky News.

Danilov nu exclude ca armata rusă să se dedea unui alt atac dinspre nord, sud și est, așa cum s-a întâmplat la 24 februarie 2022, poate chiar pentru a coincide cu un an de la lansarea invaziei.

El se așteaptă ca rușii să arunce în această ofensivă majoră jumătate din cei 320.000 de bărbați recrutați în baza ordinului de mobilizare parțială decretat de Vladimir Putin în septembrie anul trecut.

În aceste condiții, Danilov crede că următoarele luni vor fi definitorii: „Am traversat o perioadă foarte dificială, dar sunt conștient că cele mai grele lupte de-abia urmează și că vor avea loc în acest an, în două sau trei luni. Aceste luni vor fi definitorii pentru război”.

El spune că armata ucraineană se pregătește pentru a face fața unui nou asalt la scară largă și recunoaște că este mai bine echipată, dar insistă că are nevoie de arme mai bine, mai ales de avioane de luptă și rachete cu rază de acțiune mai lungă decât cele primite până acum.

„Ar fi genial dacă ar fi vorba de avioane de vânătoare Typhoon. Și (avioanele de luptă, n. red.) F-16 ne convin. Orice ajutor este binevenit”, a declarat el.

Analiştii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un centru de reflecție cu sediul în Washington, sunt de părere la rândul lor că Rusia pune la cale o nouă ofensivă majoră în Ucraina, cel mai probabil „în următoarele luni”.

Între timp, cele mai fierbinți puncte din Ucraina sunt împrejurimile orașelor Bahmut și Vuhledar, situate în regiunea Donețk (sud-est).

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite