Kievul afirmă că operaţiunea de evacuare de la Azovstal continuă: Duma de Stat refuză orice schimb de prizonieri

0
0
Luptători evacuaţi din Azovstal FOTO EPA-EFE
Luptători evacuaţi din Azovstal FOTO EPA-EFE

Operaţiunea de evacuare a combatanţilor ucraineni baricadaţi în combinatul siderurgic Azovstal în urma asedierii oraşului Mariupol continuă marţi, afirmă Kievul, subliniind că aceştia şi-au încheiat „misiunea”, în timp ce Moscova susţine că este vorba de o capitulare.

Conform părţii ucrainene, 264 de luptători au fost evacuaţi luni din Azovstal. Dacă 211 luptători au fost transportaţi la Olenivka printr-un culoar umanitar, restul de 53, grav răniţi, au fost duşi la Novoazovsk, un oraş controlat de forţele proruse, pentru asistenţă medicală. Autorităţile ucrainene se aşteaptă ca toţi aceşti luptători, care „şi-au îndeplinit misiunea”, să se întoarcă printr-un schimb de prizonieri.

De cealaltă parte, Ministerul rus al Apărării vorbeşte despre evacuarea a 265 de luptători ucraineni, dintre care 51 grav răniţi. „S-au predat forţelor ruse şi s-au declarat prizonieri începând de luni”, se arată într-un comunicat al Moscovei.

În timp ce Kievul speră la un schimb de prizonieri, Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, intenţionează să blocheze orice demers în acest sens, sub motivul că luptătorii din Azovstal sunt „criminali nazişti”.

Rezistenţa puternică a apărătorilor de la Azovstal a împiedicat armata rusă să preia rapid controlul asupra oraşului Zaporijie, la 200 de kilometri vest, conform Statului Major al armatei ucrainene.

Într-un mesaj difuzat luni seara, în contextul evacuării din Azovstal, comandantul luptătorilor din această oţelărie, Denis Prokopenko, a declarat că decizia a fost luată pentru salvarea vieţilor oamenilor săi.

Mai multe - Europa

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite