Jumătate dintre ucraineni, pregătiţi să participe la luptă împotriva invaziei ruse, potrivit unui sondaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursă foto: EPA- EFE
Sursă foto: EPA- EFE

Aproape jumătate dintre ucrainenii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 55 de ani se declară pregătiţi să participe în mod direct la luptă împotriva invaziei ruse, potrivit unui sondaj realizat de către un centru norvegian de cercetare, în pofida constrângerilor războiului din Ucraina, relatează AFP

În rândul bărbaţilor, acest nivel creşte la aproximativ 70%, iar în rândul femeilor atinge 30%, potrivit acestei anchete de opinie realizată de către Institutul de Cercetarea Păcii de la Oslo (PRIO), cu ajutorul institutului ucrainean de sondare Info Sapiens.

Institutul ucrainean a intervievat peste 1.000 de ucraineni, consideraţi la vârsta la care pot opune rezistenţă, cu obiectivul de a stabili un eşantion reprezentativ, în pofida dificultăţii de a realiza un sondaj în toiul războiului.

Persoanele chestiionate - în cea de a treia săptămână de război -, atât bărbaţi, cât şi femei, în număr egal, au răspuns pe Internet care este atitudinea lor faţă de patru opţiuni prin care să opună rezistenţă.

În privinţa unei „ajutări a rezistenţei angajându-mă în lupta militară în mod direct, în teren deschis, împotriva forţelor ruse sau proruse”, 49% dintre cei chestionaţi au răspuns că această opţiune ar fi, în cazul lor, „extrem de probabilă, moderat de probabilă sau destul de probabilă”, potrvit PRIO.

În ceea ce priveşte „ajutarea rezistenţei angajându-mă direct în lupta militară în poziţii fortificate ale forţelor ucrainene”, cei chestionaţi au relevat un angajament apropiat, de 47%.

Trei sferturi (75%) se declară pregătiţi să se ofere voluntari „în ajutarea victimelor războiului, de exemplu a civililor şi militarilor răniţi”, iar 80% să „ajute rezistenţa să furnizeze o susţinere nemilitară forţelor ucrainene (hrană, informaţii, muniţie)”, porvit PRIO.

„Motivaţia poporului ucrainean de a lupta împotriva invadatorilor este extraordinară”, apreciază institutul norvegian într-o analiză a acestui sondaj, publicată sâmbătă.

Rezistenţa din Ucraina, după o lună de conflict, surprinde numeroşi analişti militari, iar ofensiva rusă pare larg „îngheţată”.

Sondajul conchide că motivaţia rezistenţei creşte pe măsură ce cei chestionaţi au fost atinşi de atacuri ruse.

La momentul anchetei, una dintre cinci persoane chestionate declara că a fost atacată în mod direct de către forţe ruse sau proruse, reprezentând grupul cel mai dispus să se angajeze.

„Hotărârea cu care ucrainenii vor lupta va creşte direct proporţional cu teroarea îndreptată împotriva lor”, estimează un coautor al studiului, Henrikas Bartusevicius.

Potrivit acestui think-tank norvegian, institutul de sondare Info Sapiens a folosit paneluri constituite înainte de război pentru a-i contacta pe cei chestionaţi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite