Jean-Marie Le Pen insultă, din nou, romii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte al Frontului Naţional, Jean-Marie Le Pen, a reiterat vineri afirmaţiile pentru care a fost pus să plătească o amendă de 5.000 de euro, susţinând că, „la fel ca păsările”, romii „zboară natural”.

„Mi-am adus aminte de o frază spusă de un rom: « Ştiţi, noi suntem ca păsările, zburăm natural »!”, a fost afirmaţia lui Le Pen realizată pentru un săptămânal online al partidului al cărui preşedinte de onoare este.  Explicaţia dată de fostul preşedinte al Fontului Naţional este că „romii zboară peste graniţe” şi ajung până în Franţa, potrivit AFP.

La şcoala de vară a Frontului Naţional ţinută pe 22 septembrie 2012, Jean-Marie Le Pen a avut un discurs dur la adresa imigranţilor, temă des invocată în partidul francez de extremă-dreapta.

Fostul lider al Frontului Naţional a făcut glume pe seama romilor, însă la un moment dat a afirmat că i-a fost spusă o anumită frază de un rom: „Noi suntem ca păsările, zburăm în mod naturale”. Pentru această afirmaţie, Le pen a fost silit să plătească o amendă de 5.000 de euro pentru insultare publică a unui grup de persoane din cauza etniei lor.

În timpul audienţelor din perioada procesului, avocatul şi copreşedintele Mişcării Împotriva Rasismului şi Prietenia între Oameni, Pierre Mairat, a declarat că: „Jean-Marie le Pen crede că în mod cert că romii sunt o rasă inferioară”, ceea ce i-a adus un proces din partea organizaţiei conduse de Mairat.

Stephane Lili, membră în Consiliul Uniunii Studenţilor Evrei din Franţa a declarat că modul cum Le Pen se adresează în public în ceea ce priveşte imigranţii „provoacă un profund sentiment de dezgust”. De asemenea, avocatul Ligii Internaţionale Împotriva Rasismului şi Antisemitismului (LICRA), Mario Pierre Stasi, adăugat că ceea ce afirmă în public Le Pen nu este nici umor, nici controversă politică, ci enunţuri care provoacă „greaţă”.

În prezentarea video de vineri, fostul lider al Frontului a declarat că este împotriva oricărei tentative de schimbare a denumire a partidului, chestiune avansată de fiica sa, spunând că că ar fi ceva „complet stupid”, „scandalos” şi „de neconceput”.

„Acest nume a fost onorat, a creat condiţia necesară existenţei unui partid politic francez după 40 de ani şi a fost susţinut de mii, sute de mii de sacrificii ale militanţilor şi aderenţilor Frontului Naţional”, a punctat preşedintele de onoare al formaţiunii franceze. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite