Italia: Tentaculele mafiei cuprind restaurantele. Circa 5.000 de localuri sunt controlate de Camorra, Cosa Nostra sau 'Ndrangheta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO theculturetrip.com
FOTO theculturetrip.com

Mafia îşi extinde controlul asupra restaurantelor din Italia. Un semnal de alarmă în acest sens a fost dat de cel mai mare sindicat agricol din „Cizmă“.

Implicarea unor organizaţii mafiote, în special 'Ndrangheta, Camorra sau Cosa Nostra, în afaceri din domeniul imobiliar sau în activităţi ilicite, precum traficul de arme, de persoane sau de opere de artă, este deja binecunoscută şi demonstrată. Însă aceste organizaţii caută în ultimul timp să pună mâna pe tot mai multe restaurante, avertizează Coldiretti, cel mai mare sindicat agricol din Italia.

Într-un comunicat, Coldiretti anunţă că cel puţin 5.000 de restaurante din Peninsula Italică sunt controlate de mafie. Această precizare a fost făcută la câteva zile de la desfăşurarea unei vaste operaţiuni a poliţiei italiene împotriva mafiei, care a permis scoaterea la iveală a unor legături strânse între restaurante de renume şi crima organizată, relatează site-ul de ştiri The Local şi cotidianul La Stampa, citate de slate.fr.

Printre restaurantele luate în vizor de autorităţile italiene figurează celebrul Donna Sophia dal 1931, un restaurant din Milano situat în apropierea Domului, sau Villa delle Ninfe, un local din Napoli specializat în organizarea de nunţi şi mari evenimente.

„Agromafia“, în ascensiune

Ascunderea adevăratelor surse de provenienţă a banilor prin intermediul restaurantelor sau a barurilor nu este un fenomen nou. Acum doi ani, două restaurante de renume din Roma - La Rotonda şi Er Faciolaro - au fost închise tocmai din această cauză. Însă, potrivit Coldiretti, acest fenomen a luat amploare în ultimii ani. Mafia italiană a reuşit să se infiltreze în diverse activităţi din restauraţie şi conexe acestui domeniu, controlând ferme agricole, unităţi de producţie, localuri de fiţe, lanţuri de restaurante etc.

La Stampa evocă „cifre alarmante“. Potrivit cotidianului italian, organizaţiile mafiote învârt „afaceri“ estimate la 21,8 miliarde de euro în domeniul agriculturii, o cifră în creştere cu 30% faţă de anul trecut.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite