Italia sporeşte paza de coastă pentru a evita naufragiile imigranţilor africani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Italia a anunţat că va mobiliza patrule navale şi aeriene în zona mediteraneană, cu scopul de a preveni eventualele tragedii precum cele din ultimele două săptămâni, când două bărci supraaglomerate cu imigranţi din Africa s-au scufundat, iar sute de oameni au murit.

Prim-ministrul italian Enrico Letta a declarat duminică după-amiaza că trupe „navale şi aeriene” vor fi mobilizate în sudul Siciliei, unde sute de mii de imigranţi de pe continentul african traversează Marea Mediterană cu bărci aglomerate şi nesigure, în fiecare an.

„Intenţionăm să ne triplăm prezenţa, atât din punctul de vedere al militarilor cât şi al mijloacelor de securitate, în zona mediteraneană din sudul ţării” în cadrul unei „misiuni militare şi umanitare”, a spus Mario Mauro, ministrul italian al Apărării.

Detaliile operaţionale şi financiare are misiunii militarilor italieni sunt în curs de clarificare. Ar putea fi vorba de suplimentarea numărului de nave de patrulare sau a celor cu o putere mai mare şi folosirea unei drone care să detecteze bărcile cu imigranţi. 

Pe lângă ofiţerii Pazei de Coastă şi vasele Poliţiei de Frontieră, Forţele Navale italiene dispun şi de alte trei vase de supraveghere, ajutate de patru elicoptere, şi două avioane de patrulare echipate cu vedere pe întuneric, potrivit Reuters.

Vineri s-au înecat cel puţin 34 de oameni după ce barca s-a răsturnat. Însă trupurile multor altor victime nu au fost descoperite încă de patrula de coastă, bănuindu-se că numărul morţilor este de aproximativ 200 de oameni. O altă tragedie a avut loc pe 3 octombrie, când s-au înecat pest 350 de imigranţi.

Supravieţuitorii naufragiului de vineri au spus că au avut loc mai multe împuşcături dinspre teritoriul libian spre barca lor, ceea ce a provocat daune ambarcaţiunii. Din cauza stricăciunilor, barca s-a scufundat, luând viaţa a sute de oameni. Premierul Libiei Ali Zeidan a negat implicarea forţelor de securitate din ţara sa, dar a promis că va dispune începerea unei anchete.

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite