Italia şi Spania, sub alertă teroristă. O redacţie spaniolă, evacuată după ce a primit un pachet suspect

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Măsuri sporite de securitate au fost adoptate în Italia, după atentatul terorist din Franţa, de la sediul revistei CHarlie Hebdo
Măsuri sporite de securitate au fost adoptate în Italia, după atentatul terorist din Franţa, de la sediul revistei CHarlie Hebdo

Italia a intensificat măsurile de securitate ca reacţie la atacul terorist din Franţa şi la incidente similare petrecute în ultimele săptămâni în Canada şi Australia, scrie Corriere della Sera, în ediţia online, citată de Mediafax. În Spania, la sediul unui grup media, s-a primit un pachet suspect.

Potrivit Reuters, sediul grupului media RPT Prisa din Madrid a fost evacuat după ce a fost primit un pachet suspect. Prisa deţine şi publicaţia El Pais.

Măsuri sporite de securitate au fost adoptate în Italia, iar ministrul de Interne, Angelino Alfano, va avea o reuniune cu şefii serviciilor de securitate.

Autorităţile italiene au dat asigurări că nu există informaţii privind riscuri teroriste specifice.

Măsurile au fost luate după atacul terorist comis miercuri la Paris şi după incidente similare produse recent în Canada şi Australia.

Cel puţin 12 persoane, inclusiv doi poliţişti, au murit miercuri într-un atac comis de indivizi înarmaţi cu arme automate şi lansatoare de rachete la sediul parizian al revistei satirice Charlie Hebdo.

Securitate sporită şi la sediul revistei daneze care a publicat celebrele caricaturi cu profetul Mahomed 

Securitatea a fost sporită miercuri la sediul publicaţiei daneze Jyllands-Posten, care a publicat în 2005 caricaturi cu profetul Mahomed. Aceste măsuri au fost luate după atacul sângeros care a vizat miercuri săptămânalul francez Charlie Hebdo, informează un comunicat intern al Jyllands-Posten, publicat în presa daneză, potrivit AFP. 

Jyllands-Posten şi-a informat salariaţii că măsurile pentru protejarea lor au fost întărite, de o manieră care nu a fost precizată în acest document publicat de cotidianul Berlingske.

„Supravegherea şi nivelul de securitate din şi în jurul birourilor noastre de la Copenhaga şi Viby (oraş unde revista are un sediu) au fost întărite“, se poate citi în comunicat.

„Urmărim îndeaproape situaţia de după atacul îndreptat împotriva (publicaţiei satirice franceze) Charlie Hebdo, produs astăzi (miercuri) şi care a făcut 12 morţi“, a subliniat conducerea revistei daneze.

Jyllands-Posten a devenit celebră în întreaga lume după ce a publicat, în septembrie 2005, 12 caricaturi cu profetul Mahomed, provocând violente manifestaţii de protest în mai multe ţări musulmane. Acele desene au fost reproduse de Charlie Hebdo câteva luni mai târziu.

Kurt Westergaard, autorul acelor caricaturi extrem de controversate, a scăpat unei tentative de asasinat care a avut loc la domiciliul său în 2010. Într-un interviu acordat miercuri postului de radio public danez DR, Westergaard s-a declarat şocat de atacul „înspăimântător şi oribil“ din Franţa, amintind că el personal beneficiază de protecţie din partea poliţiei care îi permite să „trăiască liniştit şi în cea mai mare siguranţă“.

Serviciile de securitate daneze, PET, au anunţat că menţin nivelul de vigilenţă în faţa atacurilor teroriste. „Pentru moment, situaţia nu justifică modificări în evaluarea ameninţării teroriste împotriva Danemarcei, (ameninţare) care rămâne serioasă“, a subliniat PET într-un comunicat. 

[<a href="//storify.com/julierosu/atentat-terorist-la-paris" target="_blank">View the story "Atentat terorist la Charlie Hebdo în Paris. Cel puţin 10 jurnalişti şi 2 poliţişti au murit" on Storify</a>]

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite