Italia: Monti vorbeşte despre 'popularitatea' guvernului sãu, în contextul viitoarelor alegeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mario Monti, premierul tehnocrat al Italiei
Mario Monti, premierul tehnocrat al Italiei

Şeful guvernului italian, Mario Monti, a vorbit, joi searã, despre popularitatea guvernului sãu, atunci când s-a referit la viitoarele alegeri, apreciind cã înfrângerea actualilor lideri politici pe fondul crizei nu este inevitabilã, relateazã AFP.

'Guvernul a fost capabil în ultimul an sã insufle un spirit, nu i-aş spune de cooperare, ci de acţiune convergentã în rândul principalelor trei partide care ani de zile şi-au folosit energia pentru a se combate fãrã niciun rezultat', a declarat Monti, la Bruxelles, în cursul dineului anual al organizaţiei nonguvernamentale 'Friends of Europe'.

Referitor la viitoarele alegeri din Italia, prevãzute pentru primãvara lui 2013, el a subliniat cã 'este de bun augur pentru viitorul politicii italiene', deoarece partidele 'au devenit mai civilizate, fiind capabile sã acţioneze în interesul naţional'.

Mario Monti a preluat conducerea guvernului de la Roma, format din tehnocraţi, în noiembrie 2011, în plinã crizã a zonei euro, ce l-a constrâns pe predecesorul sãu, Silvio Berlusconi, sã demisioneze. El este susţinut de cele trei mari partide: de dreapta (PdL, al lui Berlusconi), de stânga (Partidul Democrat) şi de centru (UdC).

Premierul italian a afirmat cã nu este inevitabil ca actualii lideri aflaţi în funcţie sã fie condamnaţi sã piardã alegerile în perioada de crizã.

În pofida 'reformelor structurale', 'austeritãţii fiscale', a 'luptei împotriva evaziunii fiscale', el a subliniat cã guvernul sãu 'este, aparent, destul de popular, cu siguranţã mai mult decât partidele care în trecut nu au fãcut lucrurile pe care le facem noi, pentru cã se gândeau sã nu fie mult prea nepopulare'.

'Este de bun augur pentru viitor', a repetat el.

'Este posibil ca atunci când vom reveni la o majoritate politicã normalã cu un lider politic, sã fi trecut printr-un proces de maturizare', a mai afirmat Monti.

La sfârşitul lunii septembrie, aflat la New York, Mario Monti nu a exclus posibilitatea de a conduce guvernul ce va rezulta în urma alegerilor legislative din primãvara anului viitor, opţiune pe care, pânã în prezent, o respingea cu vehemenţã.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite