Într-o Franţa austeră, un sfert dintre miniştrii socialişti sunt milionari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Jean-Marc Ayrault are o avere de 1,5 milioane de euro FOTO Reuters
Premierul Jean-Marc Ayrault are o avere de 1,5 milioane de euro FOTO Reuters

Guvernul socialist de la Paris are opt miniştri milionari, arată declaraţiile de avere postate luni seară la cererea preşedintelui Francois Hollande care încearcă să pună capăt scandalului iscat de contul secret din Elveţia al fostului ministru al Bugetului, Jerome Cahuzac.

Averile mari ale miniştrilor francezi dau o nouă lovitură de imagine Cabinetului de la Paris, pe care şeful de la Palatul Elysee a încercat să-l prezinte drept un guvern frugal. Practic, am putea spune că declaraţiile de avere dau peste cap planul lui Hollande, care a scăzut mult în sondajele de opinie, ajungând la 26%, faţă de 51,64%, cu cât a fost ales în primăvara anului trecut. Mai ales într-o ţară în care şomajul a ajuns aproape la un nivel record, de 10,6%, economia stagnează şi salariul mediu este de 1.600 de euro.

Ministrul de Externe Laurent Fabius este cel mai avut din Cabinetul francez, acumulând o avere în valoare de 6,5 milioane de euro. Asta, fără să punem la socoteală colecţia lui de obiecte de artă.

Michele Delaunay, ministrul delegat pentru persoanele în vârstă, are o „mătuşă Tamara“, dacă e să ne luăm după declaraţia ei de avere în care pretinde că a moştenit 5,4 milioane de euro, majoritatea fiind proprietăţi. Ministrul Muncii, Michel Sapin, şi cel al Sănătăţii, Marisol Touraine, au declarat averi în valoare de 2 milioane de euro, respective 1,4 milioane de euro.

Nici premierul francez, Jean-Marc Ayrault, nu se lasă mai prejos, având o avere declarată de 1,5 milioane de euro.

Totuşi, francezii nu sunt chiar atât de surprinşi să afle că miniştrii lor au averi impresionante. Potrivit unui sondaj realizat de Ifop şi publicat în săptămânalul „Journal du Dimanche“, 63% dintre respondenţi au fost de acord cu publicarea declaraţiilor de avere, iar 70% au spus că nu ar fi surprinşi să afle că guvernanţii au averi mari.

Hollande şi-a câştigat simpatia publicului prin dezinteresul lui pentru bunuri material şi bani, notează cnbc.com, iar la scurt timp după ce a ajuns la Palatul Elysee a dispus tăierea salariilor miniştrilor cu 30% şi le-a cerut acestora să circule cu trenul mai degrabă decât cu avionul.

Lunea trecută, Cabinetul de la Paris a anunţat că va publica, înainte de 15 aprilie, declaraţiile de avere ale miniştrilor săi. „Până la 15 aprilie, declaraţiile de avere ale membrilor guvernului vor fi date publicităţii”, se arată într-un comunicat semnat de prim-ministrul Jean-Marc Ayrault. Ulterior, va fi elaborat un proiect de lege referitor la introducerea de standarde morale în viaţa publică. Acesta ar trebui să fie adoptat, până la vară, de parlament, scrie AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite