În Slovacia au avut loc mitinguri antiguvernamentale în masă

0
Publicat:

După cum a transmis postul Markiza TV, protestatarii sunt nemulțumiți de decizia Cabinetului de Miniștri de a desființa departamentul Parchetului Special, precum și de măsurile de economisire a fondurilor bugetului de stat care intră în vigoare în 2024.

Foto: Nexta TV via X
Foto: Nexta TV via X

În mai multe orașe din Slovacia au avut loc mitinguri antiguvernamentale, a relatat postul de televiziune  Markiza TV. Potrivit canalului de televiziune, „multe mii de cetățeni” au participat la mitinguri. Aceștia au protestat împotriva deciziei Cabinetului de Miniștri de a desființa procuratura specială din sistemul juridic al țării, precum și împotriva măsurilor guvernamentale de economisire a banilor de la bugetul de stat, care vor intra în vigoare în 2024, ceea ce, se pare, va duce la o scădere a standarde de trai.

Cel mai mare dintre mitingurile antiguvernamentale a avut loc la Bratislava. Activiștii au umplut piața principală a orașului - Piața Răscoalei Naționale Slovace. În Kosice (Estul Slovaciei), al doilea cel mai populat oraș din republică, la miting au venit peste 2 mii de oameni. În orașul Banska Bystrica, centrul administrativ al regiunii centrale a țării, aproximativ 1 mie de cetățeni s-au adunat pentru un miting împotriva politicilor guvernului.

Mitinguri antiguvernamentale, organizate de partidele liberale de opoziție care au pierdut puterea în Slovacia în urma alegerilor parlamentare din septembrie, au loc în republică din 7 decembrie. Motivul acestora a fost decizia luată pe 6 decembrie de Cabinetul de Miniștri, condus de social-democratul Robert Fico, de a desființa procuratura specială. Această unitate investighează cazuri importante, unii dintre inculpați având legătură cu clasa politică.

Fico a spus recent că Procuratura Specială a încălcat drepturile cetățenilor ale căror cazuri le-a investigat. Această unitate, potrivit acestuia, a abuzat de puterile acordate, iar autoritățile departamentale s-au plasat deasupra conducerii Procuraturii Generale din Slovacia.

La mitingurile opoziției, dimpotrivă, se spune că actualele autorități distrug statul de drept. Partidele liberale au inițiat o petiție civilă prin care cer Cabinetului să renunțe la planurile de modificare a Codului penal național pentru desființarea Procuraturii Speciale. Documentul a fost semnat de zeci de mii de locuitori ai republicii cu o populație de aproximativ 5,5 milioane de oameni.

Contradicții între președinte și cabinet

Președintele slovac Zuzana Caputova s-a opus, de asemenea, desființării parchetului special. Ea nu exclude să se opună legii privind modificările relevante la Codul penal dacă aceasta va trece prin parlament, unde partidele coaliției guvernamentale se bazează pe sprijinul majorității deputaților. Caputova are în vedere și posibilitatea de a protesta împotriva lichidării Procuraturii Speciale la Curtea Constituțională a Slovaciei.

Potrivit presei slovace, contradicțiile se intensifică între Cabinetul de Miniștri și Președinte, care manifestă simpatie pentru partidele liberale care și-au pierdut pârghiile de putere. La rândul său, Comisia Europeană, a cărei poziție a fost susținută de Ambasada SUA în Slovacia, a cerut guvernului să-și reconsidere decizia de lichidare a parchetului special. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite