În Italia, salutul fascist nu este o infracțiune. Când poate fi făcut gestul nazist: „O victorie istorică!”

0
Publicat:

Salutul fascist nu este o infracțiune decât dacă reprezintă un risc pentru ordinea publică, spune instanța supremă din Italia. Decizia Curții de Casație permite gestul la mitinguri, dar nu și în cazul în care acesta riscă „renașterea partidului fascist".

Efectuarea salutului fascist este o infracțiune doar dacă pune în pericol ordinea publică sau riscă să ducă la o renaștere a partidului fascist interzis, a declarat instanța supremă din Italia într-o decizie care a fost salutată de neofasciști, relatează The Guardian.

În hotărârea sa de joi, Curtea de Casație a ordonat un al doilea proces în apel pentru opt militanți neofasciști care au făcut salutul în timpul unui eveniment comemorativ desfășurat la Milano în 2016, care a marcat aniversarea uciderii unui coleg militant în oraș, în 1975.

Legea Scelba din 1952 a interzis apologia fascismului 

Decizia arată că gestul, cunoscut și sub numele de salutul roman, nu este o infracțiune dacă este efectuat în cadrul unor evenimente asemănătoare unui miting recent de la Roma, care a provocat un val de proteste.

"Decizia Curții de Casație stabilește că salutul roman nu este o infracțiune decât dacă există un pericol concret de reconstrucție a partidului fascist, așa cum prevede articolul 5 din legea Scelba, sau dacă există scopuri concrete de discriminare rasială și violență, așa cum prevede legea Mancino", a declarat pentru presa italiană Domenico Di Tullio, avocatul a doi dintre inculpați.

Legea Scelba din 1952 a interzis apologia fascismului și reorganizarea partidului fascist al lui Benito Mussolini, în timp ce legea Mancino din 1993 a interzis violența rasistă și discursul instigator la ură.

Înregistrare video înfiorătoare

Decizia tribunalului vine după ce a apărut o înregistrare video înfiorătoare în care sute de bărbați fac salutul fascist în timpul unui eveniment organizat la Roma la începutul lunii ianuarie. Incidentul a avut loc cu ocazia celei de-a 46-a aniversări a uciderii a trei militanți din aripa de tineret a defunctei Mișcări Sociale Italiene (MSI), un partid neofascist fondat după cel de-al doilea război mondial, care s-a transformat în cele din urmă în Frații Italiei, partidul condus de premierul Giorgia Meloni.

Întâlnirea anuală are loc în fața a ceea ce a fost sediul MSI pe Via Acca Larentia, în estul capitalei italiene.

Casapound, partidul neofascist care organizează evenimentul, a salutat decizia instanței ca fiind "o victorie istorică".

"Bineînțeles, vom continua să facem salutul roman", a declarat Luca Marsella, purtătorul de cuvânt al Casapound, pentru agenția de presă Ansa.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite