În Europa lipsește un lider puternic pentru a-i ține piept lui Trump
0Întoarcerea lui Donald J. Trump la președinția Statelor Unite ar putea însemna o perioadă singuratică și periculoasă pentru Europa, care deja se confruntă cu stagnare economică și este zguduită de războiul de la estul său. Este un moment în care liderii europeni sunt de acord că este nevoie de un leadership nou și puternic din partea celor mai mari economii ale continentului, scrie The New York Times.
Însă Franța și Germania, care sunt și cele mai importante țări din Uniunea Europeană, se străduiesc să răspundă apelului. Dar sunt ele însele victime ale acelorași forțe politice care l-au ajutat pe Trump să câștige popularitate în rândul conservatorilor și al alegătorilor indeciși din Statele Unite. Printre aceste forțe se numără reacția împotriva creșterii rapide a prețurilor de consum, anxietatea și furia față de creșterea imigrației și erodarea rapidă a încrederii publice în elitele politice.
Populiștii și naționaliștii câștigă teren
Partidele politice tradiționale au pierdut susținere. Populiștii și naționaliștii, inclusiv partide odinioară marginale de extremă dreaptă, au înregistrat o creștere semnificativă.
După luni de lupte interne privind impozitele, cheltuielile și modului de a revitaliza economia Germaniei, cancelarul Olaf Scholz a distrus coaliția guvernamentală săptămâna trecută, demițându-l pe ministrul său de finanțe, care devenise o problemă. Țara pare să se îndrepte spre alegeri anticipate, care ar putea să-l pună pe Scholz într-o poziție de a pierde puterea.
Un partid de extremă dreaptă și un nou partid populist au câștigat teren în alegerile regionale recente, iar victoria lui Trump ar putea să le crească și mai mult credibilitatea în fața partidelor tradiționale, la alegerile federale ce urmează.
Problemele lui Emmanuel Macron
În Franța, președintele Emmanuel Macron a văzut cum puterea sa a scăzut după o decizie catastrofală de a convoca alegeri anticipate anul acesta. A fost nevoie de luni întregi pentru ca Franța să formeze un guvern, după acel scrutin, care a lăsat Camera Inferioară a Parlamentului într-o stare de impas aproape total și a dus la formarea unei coaliții fragile, care se agață de putere în fața extremelor de dreapta și de stânga.
Incertitudinea de la Paris la Berlin a creat un vid de putere continentală care ar putea încuraja Rusia în războiul său din Ucraina. Aceasta amenință să împiedice Europa să răspundă unui război global comercial, dacă Trump va impune rapid taxe mari asupra importurilor din Statele Unite, anul viitor.
Această situație ar putea complica și mai mult eforturile liderilor europeni de a construi o politică comună pentru a proteja industriile lor de un aflux de importuri chinezești ieftine, inclusiv automobile electrice și alte tehnologii de energie curată.
De asemenea, ar putea complica deja sarcina politică dificilă de a crește cheltuielile militare europene, o cerință de urgență în contextul amenințărilor ocazionale ale lui Trump de a retrage Statele Unite din NATO sau de a reduce alte garanții de securitate pentru aliații europeni, notează NYT.
Problemele și în alte capitale
Există și alți lideri, mai stabili, care ar putea juca un rol important în Europa pentru a răspunde crizei. Dar și aceștia au propriile complicații.
Keir Starmer, ales prim-ministru al Marii Britanii în această vară, a fost deja afectat de reacțiile publice la cadourile pe care el și soția sa le-au acceptat — și țara sa nu face parte din Uniunea Europeană.
Giorgia Meloni, prim-ministru al Italiei, este un populist care ar putea stabili o relație strânsă cu Trump — sau ar putea găsi abordarea sa relativ centristă în afaceri internaționale și susținerea pentru Ucraina în contradicție cu pozițiile lui Trump.
Analiștii sunt de acord că cei mai potriviți lideri pentru o Europă mai independentă și mai puternică ar trebui să provină din Berlin sau Paris, chiar din locurile care acum sunt cele mai tulburate.
„Există o criză foarte clară a leadershipului franco-german, care se adâncește odată cu prăbușirea coaliției germane și cu Franța absorbită de propriile diviziuni politice interne”, a spus Alexandra de Hoop Scheffer, președintele German Marshall Fund of the United States în Paris. „Și aceasta este o piedică pe scena europeană și internațională.”
Jörn Fleck, director senior al Europe Center la Atlantic Council din Washington, a spus că Franța și Germania suferă din cauza „crizelor politice auto-provocate”, chiar în momentul în care alegerea lui Trump a adăugat noi incertitudini asupra viitorului Europei.
„Ne confruntăm cu o relație mult mai provocatoare”, a spus el. „Lucrurile s-ar putea înrăutăți rapid înainte de a se îmbunătăți.”
Atât Macron, cât și Scholz au recunoscut dificultatea acestei situații săptămâna trecută, dar au oferit puține indicii despre cum ar putea să răspundă.
„A fost ales de poporul american, și va apăra interesele poporului american — aceasta este o decizie legitimă și un lucru bun”, a spus Macron joi, la deschiderea unui summit al liderilor europeni la Budapesta. „Întrebarea este: suntem noi gata să apărăm interesele europenilor?”
„Dacă alegem să rămânem ierbivore, carnivorele vor câștiga”
Lumea este împărțită între ierbivore și carnivore, a adăugat el, și „dacă alegem să rămânem ierbivore, carnivorele vor câștiga.”
Scholz, adresându-se jurnaliștilor joi, a recunoscut momentul dificil în care a decis să-și distrugă coaliția, demitându-l pe ministrul său de finanțe, Christian Lindner, care începea să submineze agenda economică a guvernului.
În loc să rămână în funcție până la alegerile programate pentru toamna viitoare, Scholz și coaliția sa vor trebui acum să facă față alegerilor din martie — iar Scholz pare să fie pe cale de a pierde cancelaria.
„Mi-aș fi dorit să vă feresc de această decizie dificilă, mai ales în vremuri ca acestea, când incertitudinea crește”, a spus Scholz.
Dar a adăugat: „Trebuie să rămânem uniți în Europa mai mult ca niciodată și să continuăm să investim împreună în propria noastră securitate și putere. Pentru că situația este serioasă.”
De ani de zile, Macron a cerut insistent Europei să fie mai unită și mai independentă din punct de vedere militar, economic și tehnologic — mai puțin legată de capriciile administrațiilor americane și mai bine pregătită pentru a concura cu dominația industrială și comercială a Chinei.
Dar acum se află într-o poziție mult mai slabă decât în timpul primului său mandat — aproape o „rață șchioapă” (lider politic cu puține puteri), care nu mai are mult control asupra politicii interne și care este limitat de mandatul său, deoarece nu poate candida din nou în 2027.
Guvernul francez se află în mijlocul unor dezbateri parlamentare asupra unui buget care este extrem de necesar pentru a reduce deficitul și datoria publică, care sunt printre cele mai mari din Europa. Nu este clar dacă guvernul va reuși să obțină reduceri de cheltuieli și majorări de taxe până la sfârșitul anului fără a se prăbuși.
O altă dezbatere bugetară, la fel de divizivă, se preconizează să aibă loc în această săptămână în Germania. Liderii vor trebui să ajungă la un acord cu privire la măsurile de a acoperi deficitul bugetar și să respecte ceea ce este, practic, un mandat constituțional pentru bugete echilibrate, în afacerea unor situații de urgență.
Dezacordurile privind modul de a face acest lucru — și cum să se utilizeze cel mai bine politica fiscală pentru a scoate economia Germaniei din recesiune — au contribuit la destrămarea coaliției lui Scholz.
Un alt conflict mai mare ar putea fi chiar la colț. Trump a cerut Germaniei să cheltuiască mai mult pentru armată, ceea ce ar impune Berlinului să își crească bugetul de apărare și ar veni cu propriile riscuri.
Acest lucru ar forța liderii să ia măsuri noi pentru a împrumuta bani — sau să ia în calcul reduceri de cheltuieli interne politice dureroase pentru a elibera mai mulți bani pentru armată, ceea ce ar putea stârni furia alegătorilor și ar putea ajuta partidele de tip „Germania mai întâi”, cum ar fi extremă dreaptă Alternative für Deutschland, la alegeri.
Scholz a exprimat o preferință pentru împrumuturi și a respins compromisurile în ceea ce privește cheltuielile. Cel mai mare favorit pentru a conduce viitorul guvern este principala alternativă tradițională la Social-Democrații lui Scholz: Creștin-Democrații mai conservatori. Aceștia ar schimba unele politici, dar ar rămâne susținători puternici ai Ucrainei. Dacă aceștia sau un alt partid tradițional vor reuși să formeze un guvern, analiștii spun că acest lucru ar putea pune capăt paraliziei politice din Berlin — cel puțin pentru o vreme, crede NYT.
Liderii europeni preocupați mai mult de luptele interne
Europa se află într-o perioadă de instabilitate politică majoră, cu lideri care par mai preocupați de luptele interne decât de soluționarea crizelor externe. Războiul din Ucraina, amenințările economice și provocările de securitate necesită o abordare unită, dar mai ales un lider puternic și vizionar. În prezent, nu se întrevede un astfel de lider în Germania și Franța. Iar acest lucru ar putea avea consecințe grave pentru viitorul Europei.
Deși Macron și Scholz recunosc greutățile cu care se confruntă, nu au oferit soluții clare. În aceste condiții, Europa riscă să rămână prinsă între un Trump în revenire și o instabilitate politică care o face mai vulnerabilă ca niciodată, conchide The New York Times.