În Anglia, extinderea liniei unui tren de mare viteză a fost amânată

0
Publicat:

Construcţia unei extinderi a liniei de tren de mare viteză HS2, care urma să lege mai rapid Londra de nord-vestul Angliei, a fost amânată cu doi ani pentru a face economii, a anunţat joi guvernul britanic, scrie AFP.

FOTO EPA EFE
FOTO EPA EFE

Legea care autoriza construirea liniei dintre Birmingham (centru) şi Crewe (nord-vest) a fost adoptată în februarie 2021. Boris Johnson, pe atunci prim-ministru, a descris această etapă drept "un moment major în revoluţia noastră a infrastructurii".

Dar proiectul a rămas de atunci în urmă, iar anunţul de joi reprezintă încă o lovitură dură.

"Am constatat o presiune inflaţionistă semnificativă şi o creştere a costurilor proiectului şi, prin urmare, vom amâna construcţia cu doi ani", a spus ministrul transporturilor, Mark Harper, într-un comunicat.

El a afirmat că menţine, însă, "obiectivul de a furniza servicii de mare viteză către Crewe şi nord-vest cât mai curând posibil".

În plus, guvernul a anunţat că linia nu va merge iniţial până la gara Euston din centrul Londrei, ci se va opri în suburbiile de vest ale Londrei. Pasagerii vor trebui să ia metroul pentru a ajunge în centrul capitalei.

"Livrarea unor infrastructuri majore de transport, precum HS2, este vitală pentru creşterea noastră economică pe termen lung, la Londra şi în întreaga ţară", a reacţionat primarul Londrei, Sadiq Khan. "Guvernul pur şi simplu nu trebuie să întârzie din nou această infrastructură naţională vitală", a adăugat el.

"S-au cheltuit sute de milioane de lire sterline pentru regenerarea zonei Euston, case şi afaceri au fost distruse pentru a face loc HS2 (...) fără niciun rezultat", a criticat edilul.

Proiectul colosal al HS2 cu un buget depăşind 100 de miliarde de lire sterline urma să dea naştere primei linii în nordul Londrei în ultimii 150 de ani. Ar fi a doua linie de mare viteză din ţară după HS1, folosită în sud-estul Angliei de Eurostar.

Lucrările au început în aprilie 2020 pentru primul tronson, Londra-Birmingham.

Dar construcţia unui alt tronson al liniei de mare viteză, care urma să deservească Leeds prin Birmingham, a fost deja anulată.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite