Helmut Kohl s-a propus ostatic în locul lui Hanns-Martin Schleyer, în 1977

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul cancelar german Helmut Kohl, care atunci era şeful opoziţiei, s-a propus ostatic în schimbul liderului patronatului german Hanns-Martin Schleyer, răpit şi asasinat în 1977 de Facţiunea Armata Roşie (RAF), a povestit Helmut Schmidt, care era cancelar în perioada respectivă, relatează AFP.

"Helmut Kohl a propus în perioada respectivă să fie schimbat ca ostatic", a declarat Schmidt, într-un interviu încrucişat cu unul dintre fiii lui Hanns-Martin Schleyer, apărut în ediţia de weekend a Süddeutsche Zeitung.

Fostul cancelar german nu consideră gestul celui care îl va înlocui în 1982 "onorabil", ci "nebunesc". Era o "idee absurdă", afirmă Helmut Schmidt.

Simbol al capitalismului german, Hanns-Martin Schleyer a fost răpit la 5 septembrie 1977 la Koln, în vestul ţării. Această răpire, în timpul căreia au fost ucişi trei poliţişti şi şoferul lui Schleyer, era destinată să obţină eliberarea a 11 militanţi ai organizaţiei de extremă stânga, în special a fondatorului său Andreas Baader.

"În realitate, decizia mea de a nu face un schimb fusese luată cu mult înainte", i-a povestit Helmut Schmidt fiul lui Hanns-Martin Schleyer, al cărui cadavru a fost găsit în portbagajul unei maşini la Mulhouse, în Franţa, în octombrie 1977.

Fondată în 1970, RAF a ucis aproximativ 30 de persoane între 1971 şi 1991, după care şi-a suspendat "atacurile împotriva oficialilor de rang înalt din economie şi din aparatul de stat" în aprilie 1992.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite