Grecia relaxează controlul capitalului în cazul studenţilor şi al plăţilor în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grecii pot deschide conturi bancare pentru rambursarea de datorii şi să plătească în străinătate până la 8.000 de euro pentru taxele şi cheltuielile studenţilor
Grecii pot deschide conturi bancare pentru rambursarea de datorii şi să plătească în străinătate până la 8.000 de euro pentru taxele şi cheltuielile studenţilor

Autorităţile elene au relaxat măsurile de controlul al capitalului impuse în luna iunie, astfel încât grecii pot transfera în străinătate până la 500 de euro pe lună şi să plătească sume mai mari în cazul taxelor de şcolarizare, relatează Reuters.

Potrivit unui decret guvernamental, grecii pot deschide conturi bancare pentru rambursarea de datorii şi să plătească în străinătate până la 8.000 de euro pentru taxele şi cheltuielile studenţilor. Anterior grecii puteau plăti în străinătate pentru studenţi până la 5.000 de euro.

Cu toate acestea, persoanele fizice pot retrage din conturile bancare numai 420 de euro pe săptămână.

În decret se mai arată că sunt permise, fără o autorizaţie preliminară, tranzacţiile bancare legate, printre altele, de tranzacţiile valutare spot, împrumuturile interbancare, tranzacţiile cu instrumente derivate, rostogolirea datoriilor şi tranzacţiile care nu influenţează în mod material lichidităţiile instituţiilor de credit.

Grecia a impus pe 29 iunie măsuri de control al capitalului şi a oprit temporar activităţile băncilor, după ce Banca Centrală Europeană a refuzat să suplimenteze finanţarea de urgenţă acordată instituţiilor financiare elene, din cauza blocajului negocierilor cu creditorii internaţionali ai Greciei.

Ulterior, autorităţile de la Atena au încheiat un acord cu liderii zonei euro pentru un nou program de susţinere în valoare de 86 de miliarde de euro, iar băncile au fost redeschise, dar activităţile desfăşurate de acestea sunt însă limitate.

Guvernul a relaxat treptat controlul capitalului, majorând limita plăţilor în străinătate ale companiilor de la 50.000 de euro la 150.000 de euro.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite