Franţa nici nu vrea să audă de aderarea Albaniei şi Macedoniei de Nord la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Franţa nici nu vrea să audă de extinderea UE cu Albania şi Macedonia de Nord şi propune o „reformă profundă“ a procesului de aderare.

Prin vocea ministrului pentru Afaceri Europene, Parisul şi-a reafirmat marţi opoziţia faţă de aderarea Albaniei şi Macedoniei de Nord la UE, transmite Reuters.

„Primul lucru despre care trebuie să discutăm este cum să-şi reformeze Europa modalităţile de extindere şi negociere. (…) Este acest proces eficient? Din punctul nostru de vedere, nu“, a declarat Amelie de Montchalin în marja Consiliului Afaceri Generale, reunit la Luxemburg.

În iulie, preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut o „reformă profundă“ a regulilor de aderare la UE, stârnind preocupări la Bruxelles în legătură cu o nouă amânare a extinderii cu Albania şi Macedonia de Nord.

Potrivit Parisului, UE se confruntă cu prea multe provocări pentru a mai include încă două state din Balcani, regiune încă marcată de războaiele din anii ’90 şi afectată de criminalitate şi corupţie.

Totuşi, Comisia Europeană consideră că Albania şi Macedonia de Nord şi-au îndeplinit criteriile pentru deschiderea negocierilor de aderare.

În acest context, preşedintele bulgar Rosen Plevneliev a criticat luni poziţia lui Emmanuel Macron.

„Întotdeauna mi-am exprimat opoziţia când state membre UE, în acest caz Franţa, din motive politice interne blochează extinderea Uniunii şi alte proiecte de interes comun. Cunoaştem cu toţi importanţa invitării acum a Macedoniei de Nord şi a Albaniei. Într-o perioadă în care există o foarte puternică ciocnire geopolitică în Balcani, Uniunea Europeană trebuie să-şi arate puterea şi rezistenţa“, a declarat Plevneliev, citat de site-ul novinite.com, preluat de Agerpres în pagina electronică.

UE a amânat deja de două ori începerea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite