Fiul unei deputate britanice, voluntar în Ucraina. Imagini şi mărturisiri dramatice de pe câmpul de luptă: „Ne mişcăm sau vom muri” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Captură Twitter
Captură Twitter

Un număr important de britanici - foşti militari şi civili - au sărit în ajutorul ucrainenilor pentru a respinge invazia rusă. Unul dintre ei este Ben Grant, fiul deputatei conservatoare Helen Grant, fost ministru al Sportului şi Turismului. Mai multe filmuleţe dramatice cu Ben Grant pe câmpul de luptă au apărut în presa britanică.

Într-un filmuleţ, Ben Grant, un fost soldat în vârstă de 30 de ani, poate fi văzut în timp ce atacă un blindat rus cu un lansator de rachete. În alt fimuleţ, fiul deputatei Helen Grant apare cărând prin pădure şi printre rafale de focuri de arme un soldat rănit la picior. 

„Ne mişcăm sau vom muri”, spune el.

Potrivit Daily Telegraph, care a făcut publice filmuleţele, Ben Grant s-a înrolat de partea Ucrainei încă din primele zile ale războiului. El şi ceilalţi 14 membri ai echipei sale ar fi fost implicaţi în contraofensiva de la Harkov, la capătul căreia invadatarii ruşii fuseseră împinşi până aproape la graniţa cu ţara lor.

Grant a vorbit pentru presa britanică despre experienţa sa în Ucraina, oprindu-se mai ales asupra ambuscadei din pădure.

Cred că ne-au văzut cu dronele înainte şi s-au pregătit. Mergeam în şir când a avut loc contactul. Deano (Arthur, un alt voluntar, n. red.) a fost împuşcat în genunchi. Noi trăgeam şi încercam să ne ţinem capetele jos. Eram îngrozit, dar hotărât să îmi realizez cel mai important obiectiv: să îi scot pe el şi pe echipa mea din calea pericolului. Ce era înfricoşător era să mă simt atât de limitat în mişcări, fără să pot să ridic arma pentru că duceam pe cineva, în timp ce deasupra noastră erau elicoptere de atac, iar în afara pădurii tancuri care trăgeau spre noi. A fos ireal, nu am mai trecut niciodată prin aşa ceva”, a mărturisit el.

Într-un final, soldatul rănit a fost dus la un spital din Kiev, iar medicii au reuşit să-i salveze piciorul.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite