Finlanda va organiza alegeri regionale pentru prima dată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Localnicii vor alege deputaţi ai consiliilor regionale din cele 21 de districte sociale nou formate, urmare a transferului unor competenţe de la oraşe la judeţe.

Alegerile regionale vor avea loc pentru prima dată duminică în Finlanda. Localnicii vor alege deputaţi în consiliile regionale ale celor 21 de districte sociale nou înfiinţate, care vor fi responsabile de activitatea autorităţilor sanitare, a pompierilor, de îngrijirea persoanelor vârstnice şi de furnizarea altor servicii sociale care anterior erau în responsabilitatea a sute de municipii.

Este de aşteptat ca transferul acestor competenţe de la oraşe la judeţe să contribuie la facilitarea accesului la serviciile de sănătate şi asistenţă socială.

Numărul deputaţilor consiliilor regionale va trebui să fie de la minim 59 în raioanele cu o populaţie mai mică de 200.000 până la minim 89 în raioanele cu o populaţie mai mare de 600.000.

Secţiile de votare din toată ţara vor fi deschise între orele 09:00 şi 20:00, ora locală, iar primele rezultate ale votului vor fi anunţate imediat după finalizarea lucrărilor lor, duminică seara.

Rezultatele finale aprobate ale alegerilor vor fi făcute publice pe 26 ianuarie. Consiliile regionale îşi vor începe atribuţiile de la 1 martie, iar mandatul lor va dura până la 31 mai 2025.

Peste un milion de persoane au participat la votul anticipat la începutul acestei luni - aproximativ un sfert dintre cei eligibili să voteze.

Înaintea alegerilor, Partidul Coaliţia Naţională (NCP) de opoziţie se află în fruntea clasamentului voturilor, potrivit unui sondaj comandat de compania Yle TV efectuat de un eşantion de peste 3.000 de persoane. Suportul pentru NCP este de 22,4%. Pe locul doi se află Partidul Social Democrat, aflat la guvernare, cu 18%. Urmează un alt partid al coaliţiei guvernamentale - „Centrul Finlandei” - cu 17,7%.

Partidul de opoziţie „True Finlandes”, care în urmă cu un an ocupa poziţii înalte în sondaje, se află acum doar pe locul patru cu 14,3%. După ele, în clasament sunt încă trei partide guvernamentale - Uniunea Stângii din Finlanda (8,1%), Uniunea Verzilor (7,4%), Partidul Popular Suedez (5%). Partidul de opoziţie Creştin Democrat din Finlanda este susţinută de 3,4% dintre cetăţeni, iar Mişcarea „Acum” - 1,8%.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite